Глобална економска криза повећат ће број незапослених у свијету за 25 милиона до 2010. године, упозорио је у понедјељак главни тајник Организације за економску сарадњу и развој (OECD) Ангел Гуриа.

"На путу смо да изгубимо између осам и 10 милиона радних мјеста у чланицама OECD-а и 20 до 25 милиона широм свијета у раздобљу до 2010. године", изјавио је Гурија француском радију BMF, преносе агенције.

Међународна организација за рад је раније прогнозирала да би број незапослених у свијету могао порасти за 20 милиона и достићи рекордни ниво од 210 милиона до краја 2009.

Гуриа је такођер казао како европске земље треба да повећају трошкове за стимулативне пакете како би потакнуле своје привреде и предложио да Европска централна банка снизи каматне стопе због пада инфлације.

Европска унија треба "ићи даље" од фискалних стимулативних пакета које је већ донијела, а који достижу 1,4 посто бруто домаћег производа будући да "све друге велике земље иду изнад тог нивоа", рекао је Гуриа.

Он је навео да су привреде OECD-а у рецесији у текућем тромјесечју и да ће остати у рецесији бар још у првој половини идуће године, при чему ће многе земље бити у рецесији током највећег дијела 2009.

"Прогнозирамо опоравак крајем 2009. и слаб раст у 2010.", казао је Гуриа.

Коментирајући продубљивање кризе, он је оцијенио да је "регулирање и надгледање кризе било скандалозно неуспјешно", преноси портал свевијести.ба