Дневни аваз: Након што је Гаврило Граховац, допремијер ФБиХ, потврдио да је донесена одлука о томе да плаће администрације у ФБиХ буду смањене за 20 посто, услиједила је очекивана реакција Салиха Крушчице, предсједника Синдиката државних службеника и намјештеника органа управе и судске власти и јавних установа у Федерацији БиХ.

Економска криза

– Још нисмо добили званичину информацију из Владе ФБиХ. О томе смо читали у штампи. Но, то се не може десити без преговора с нашим синдикатом. Влада може донијети такву одлуку, али сигурно је да би се тада суочила с великим проблемима – каже Крушчица. Напомиње да није реално смањивање плаћа администрацији, а да, с друге стране, буду повећане парламентарцима.

Влада има споразум

Иако у Синдикату државних службеника и намјештеника органа управе и судске власти и јавних установа у Федерацији БиХ тврде да не постоји никакав званичан документ који потврђује да ће администрацији бити смањене плаће, наш извор из Владе ФБиХ тврди другачије. Влада је усвојила документ који је потписан од свих социјалних партнера, а у којем се каже да ће плаће администрацији бити смањене за 20 посто. Такођер, не постоји документ потписан с Фискалним вијећем да ће плаће у јавној управи остати на овогодишњем нивоу – тврди наш извор.

– Слажем се да сви једнако поднесемо економску кризу, а не да то иде преко леђа само једне категорије. Ми то нећемо дозволити и против тога ћемо се борити законом предвиђеним средствима. Ако треба, организират ћемо и штрајк и поднијети тужбу против Владе ФБиХ. Слажем се да је потребна реформа јавне управе, али понављам, без умањења наших плаћа – појашњава Крушчица. Предсједник Синдиката подвлачи да постоји договор са Владом ФБиХ да примања администрацији, која има између 6.000 и 7.000 упослених, неће бити смањена те да је препорука Фискалног вијећа да се јавна потрошња 2009. задржи на овогодишњем нивоу.

Јединствена основица

– Једино рјешење је реформа јавне управе, али претходно се мора снимити ситуација, направити анализа има ли вишка упосленика или нема. Наше плаће нису високе, оне одговарају стању у којем се налази ФБиХ. Такођер, примања државних службеника нису иста у свима кантонима. Стога ми инсистирамо на јединственој основици – појаснио је предсједник Синдиката.