Дневни лист: БиХ ће до краја године највјеројатније добити прорачун који ће бити сличан ономе који је предложило Вијеће министара, односно који је у складу с препорукама Фискалног вијећа. Иако ће приједлог прорачуна који је дорадило Предсједништво БиХ, бити упућен у Парламент на усвајање, нема шансе да он буде усвојен у том облику.

Дестабилизација државе

Тај приједлог, који је увећан за 200 милијуна, кроз амандмане ће у Парламенту поновно бити враћен на износ који је предложило Вијеће министара. “Приједлог ВМ-а је био увећан за 21 милијун марака, али ми то можемо толерирати. И даље прихваћамо прерасподјелу средстава унутар прорачуна, али не и његово повећање у односу на препоруке Фискалног вијећа”, казао је за Дневни лист заступник СНСД-а Лазар Продановић. Према његовим ријечима, изговори двојице чланова Предсједништва да овим повећањем желе омогућити рад државних институција и бржи повратак избјеглица – обична су фарса, а прави циљ је дестабилизација БиХ. “Министарство за избјеглице и расељене особе ове је године реализирало само 11 посто прорачуна, а за сљедећу годину жели им се додијелити нових скоро 100 милијуна”, каже Продановић.

Подршка Вијећу министара

Заступник ХДЗ-а БиХ Славко Матић казао је да је особно спреман подржати приједлог Вијећа министара. Према његовим ријечима, Предсједништво је игнорирало препоруке Фискалног вијећа, те је предложило прорачун за који се знало да не може бити прихваћен.