Реформа јавне управе не значи увођење уставних промјена на “мала врата”, а домаћи политичари требају предузети мјере да би се ове реформе и провеле, став је специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака током конференције “Парламент за Европу”.

Друга сесија конференције, коју је организовала Канцеларија специјалног представника ЕУ јучер у Сарајеву, била је посвећена реформи јавне управе у БиХ у контексту придруживања наше земље ЕУ.

“У задњем извјештају Европске комисије констатовано је да је реформа јавне управе у начелној фази али да пуно тога још мора да се уради”, рекао је Лајчак и додао да је упозорио парламентарце да се у парламентарној процедури налазе неки приједлози који би, уколико би били усвојени, вратили реформу јавне управе на почетак.

Грегор Вирант, професор на Факултету за администрацију у Љубљани и бивши министар јавне администрације у Влади Републике Словеније казао је да у овој земљи реформа јавне управе и даље траје и да је то процес који никад не престаје. Он је казао да се искуства Словенаца могу пренијети и на БиХ, те нагласио да принципи законитости, одговорности и отворености важе за све нивое јавне управе.

Вирант је нагласио да је за модернизацију јавне управе неопходна политичка подршка. Међутим, рекао је и да у том процесу нису довољне само политичке одлуке већ и професионалан апарат јавне управе да би се реформе и провеле.

“У свим земљама ЕУ тај процес траје из мјесеца у мјесец, из дана у дан”, рекао је Вирант.

О изградњи државне службе неопходне за функционалну државу чланицу и изградњи капацитета управе у складу са приоритетима из Европског партнерства говорили су Невенка Савић, државни координатор за реформу јавне управе и замјеник координатора Суад Мусић.

Конференцији су присуствовали чланови државног и ентитетских парламената у БиХ, те Скупштине Брчко дистрикта Бих.