Дневни лист: Према резултатима истраживања које је провела компанија за истраживање тржишта ГфК БХ, у овој години је повећан број корисника Интернета у БиХ и он износи 32 посто.

''Кориштење Интернета у БиХ расте из године у годину. Иако оно још увијек није на разини неких развијених држава, па ни на разини неких земаља из окружења, пораст броја корисника за три посто унутар годину дана јест напредак'', истичу стручњаци.

ГфК истраживање о корисницима Интернета у БиХ проводи већ трећу годину заредом. Када је први пут урађено само 21 посто бх. грађана је користило је Интернет, а прошле године тај број износио је 29 посто. Односно, сваки трећи грађанин старији од 15 година и више користио је Интернет. Према најновијем истраживању, број корисника у Федерацији је 37 посто и виши је него у Републици Српској, гдје износи 24 посто. Исто тако податак да је у урбаним подручјима постотак (39 посто) кориштења Интернетом већи него у руралним, гдје износи 24 посто, није изненађујући.

Истраживање је показало да се њиме највише користи млађа популација, негдје између 15 и 24 година (72 посто), док је постотак популације изнад 55 година доста мањи и износи 7 посто. Но, и то је значајан пораст кад се зна да је прошле године тај постотак износио 1 посто. Што се тиче типа приступа кућанстава, најзаступљенији је још увијек dial-up с 34 посто, а слиједи ADSL, који је према истраживању заступљен у 30 посто кућанстава.

''ADSL има велики постотак корисника и у руралном дијелу БиХ, вјеројатно с обзиром на чињеницу да је кабелска мрежа знатно мање развијена у руралним крајевима, те је и приступ кабелском Интернету услијед тога мање могућ'', истичу из ГфК БХ.