Дневни аваз: Мање од мјесец од почетка примјене Закона о порезу на доходак, којим се потпуно укида постојећи систем опорезивања плаћа те кантонални прописи о опорезивању прихода грађана, коначно је тачно дефиниран списак докумената неопходних за добивање порезне картице.

Ванбрачне заједнице

Код ванбрачних заједница партнер који остварује доходак по основу несамосталне дјелатности може остварити право на лични одбитак по основу издржавања партнера који нема властитих прихода или има приходе мање од 300 КМ мјесечно, ако достави доказ да с тим партнером живи у ванбрачној заједници најмање три године.

Порезну картицу морат ће извадити сви грађани који имају стални посао те особе које се баве такозваном самосталном дјелатношћу.

Резидент ФБиХ

Према документу који је Порезној управи ФБиХ упутио министар финансија ФБиХ Вјекослав Беванда, компаније које не поднесу захтјев за издавање порезне картице за своје упосленике морат ће за њих плаћати порез у пуном износу, без права на загарантирани одбитак од 300 КМ мјесечно, све док не доставе тражену документацију Порезној управи.

Како би грађанима олакшало сналажење у прибављању докумената, наш лист објављује их у цијелости.

Без скупих изјава из Завода ПИО!

Ако издржавате неког од чланова породице који има приход мањи од 300 КМ мјесечно, неопходно је доставити доказ о живљењу у заједничком домаћинству, односно кућну листу или доказ у виду изјаве да нема властитих мјесечних прихода.Министарство финансија уважило је примједбу на скупе документе из Завода ПИО те прецизирало да доказ за пензионере може бити чек од посљедње мјесечне пензије, а за издржавана лица која примају инвалиднину или другу мјесечну накнаду. За инвалидитет порезног обвезника и инвалидитет издржаваних чланова уже породице потребно је рјешење надлежног органа којим је утврђено тјелесно оштећење и степен инвалидитета.

Осим порезне картице, која се може преузети с интернет-странице Порезне управе ФБиХ, као доказ да је становник ФБиХ сваки запосленик је дужан уз попуњени и потписани захтјев за издавање порезне картице приложити и овјерено обавјештење надлежног кантоналног МУП-а о увођењу у евиденцију пребивалишта, односно такозвану ЦИПС-ову пријавницу.

Овај документ раније се није спомињао као неопходан за издавање порезне картице, али посебним упутством наметнут је као обавезан, па ће стога и они који су мислили да су сакупили све што се тражи, морати отићи и у ЦИПС.

Ако брачни друг има годишње приходе мање од 3.600 КМ те упосленик има право на одбитак пореза, неопходно је доставити вјенчани лист, потврду од бироа за запошљавање или потврду о висини властитих мјесечних прихода.

Порезној управи ФБиХ наложено је да уважи и потписану изјаву порезног обвезника да су наведени подаци о висини прихода тачни, овјерену код надлежног органа.

Издржавана дјеца

Разведени родитељи

За порезног обвезника који плаћа алиментацију за издржавање бившег брачног друга или дјеце која живе с бившим брачним другом или код породице бившег брачног друга, потребан је доказ о висини алиментације и доказ да се алиментација стварно плаћа.

За издржавано дијете или дјецу до 15 година старости мора се доставити родни лист који може бити старији од шест мјесеци, а за старије од 15 година родни лист и потврду о редовном школовању.

За издржавано пунољетно дијете или дјецу која су завршила школовање неопходан је доказ да нису у радном односу, коју даје биро за запошљавање, односно изјава да дијете нема властитих прихода већих од 300 КМ мјесечно, коју потписује порезни обвезник.