У Паризу је 27. и 28. новембра 2008. у заједничкој организацији Европске комисије, DG Еnlargment и ОECD SIGMA одржан семинар посвећен сагледавању напретка и реформе јавне управе, повезивања реформе са анти-корупцијским активностима и успостављањну и развоју система интерних финансијских контрола у земљама Западног Балкана и Турске.

Замјеник генералног директора DG Еnlargement, гдин Jan Truszczynski указао је на значај процеса реформе јавне управе у контексту приступања чланству ЕУ али и посебно након ступања у чланство као претпоставку успјешног остваривања интереса држава чланица и функционисања ЕУ у цјелини. Руководилац Одјела за институционалну изградњу DG Enlargment, гдин Morten Јung-Оlsen пренио је спремност и опредјељеност Европске комисије да путем расположивих инструмената помоћи помогне процесе реформе јавне управе у земљама Западног Балкана и Турске. При томе је нагласио да ове државе и у наредне двије године могу рачунати на кориштење услуга SIGMА-е будући да је Ебропска комисија потписала финансијски споразум којим су одобрена средства за ову намјену. Наглашено је и да ће у односу на досадашњи начин ангажмана експерата SIGMА-е који је претежно зависио о иницијативи држава корисница програма, у наредном периоду и Европска комисија имати активнију улогу у дефинисању потреба и ангажирања услуга SIGMА-е сходно приоритетима и мјерама Европског партнерства и других релевантних докумената.

Државе кориснице програма позване су да преузму активнију улогу у припреми и предлагању ангажовања услуга SIGMА-е у процесу реформе хоризонталних управних система. Додатно је констатовано да су и досадашња искуства показала цјелисходност и оправданост комплементарног дјеловања SIGMА-е уз друге инструменте помоћи као што су Twinning, пројектна техничка помоћ, TAIEX и слично те да ће оваква пракса бити омогућена и убудуће.

Директор програма SIGMA/OECD, гдин Bob Bonwit представио је активности проведене у државама чланицама протеклих година те позвао Европску комисију за систематичнијим приступом у дефинисању приоритета и захтјева према државама укљученим у процес ЕУ интеграција, констатујући како велика брзина и недостатак свеобухватнијег сагледавања стварних потреба неријетко у овим земљама стварају додатне проблема у успостављању ефикасних управних структура. Становише SIGMА-е је да квалитет реформских процеса треба имати предност над брзином и формалним провеђењем те да једино квалитет може гарантовати и самоодрживост проведених реформских мјера као претпоставке за успјешно функционисање управе након ступања у чланство ЕУ.

Током семинара посебно је наглашена потреба да реформа јавне управе нужно треба укључити и активности на борби против корупције и успостављање и развој система интерних финансијских контрола у свакој управној институцији појединачно. Негативно је оцијењен тренд развоја анти-корупцијских стратешких докумената изван  и независно о процесу и обиму реформе јавне управе присутан у већем броју земаља корисница SIGMA програма и истакнута потреба да се анти-корупцијске мјере требају повезати са основним прописима којима се уређује управни поступак и поступак јавних набавки.

У више наврата је указано да је реформа јавне управе процес који треба наставити и након ступања у чланство ЕУ јер искуства неких од држава чланица из посљедњих кругова проширења показују да ступањем у чланство и престанком условљавања и активног надгледања од стране Европске комисије, процес реформи губи на динамици и интензитету. Имајући у виду ова искуства готово је извјесно да ће и захтјеви Европске комисије и држава чланица ЕУ према новим кандидатима и потенцијалним кандидатима бити значајно виши у односу на последње кругове проширења.

Семинару су поред представника држава корисница програма SIGMA присуствовали и представници делегација Европске комисије у тим земљама. Из Босне и Херцеговине на семинар су позвани и судјеловали су представници Канцеларије координатора за реформу јавне управе, Агенције за јавне набавке и Канцеларије за ревизију институција Босне и Херцеговине.