Дневни аваз: Федерални министар финансија Вјекослав Беванда није желио коментирати јучерашње усвајање измјена и допуна Закона о правима изабраних дужносника, носилаца извршних функција и савјетника у институцијама власти ФБиХ, којима је предвиђено ново плаћање плаћа.

У изјави за наш лист истакао је да није присуствовао том дјелу сједнице.

Исплата заостатака

Дом народа одобрио је и измјене и допуне Закона о буџетима у ФБиХ те измјене и допуне о извршењу буџета за 2008. годину. Према Бевандиним ријечима, тиме ће бити омогућена исплата заосталих плаћа Управи полиције ФБиХ у износу од 7,2 милиона КМ, Порезној управи ФБиХ 5,2 милиона КМ, Судској полицији 5,9 милиона КМ, као и осталим буџетским корисницима.

– Мој став о трошковима за наредну годину је познат – њих треба смањивати. Како смо кренули, требат ће нам мађионичари да уклопе реалне приходе са све већим расходима – казао је Беванда.

Наиме, делегати Дома народа Парламента ФБиХ, иако је за говорницом већина упозоравала да је ФБиХ у тешкој финансијској кризи јер су на снази закони који угрожавају буџет, сами себи усвајањем измјена закона изгласали су повећање плаћа за 100 посто. О том акту дискутирали су једино делегати Елвира Абдић- Јеленовић и Светозар Пударић, који су били против усвајања овог рјешења. За су гласала 42 делегата, пет њих је било против, а четири суздржана.

Абдић-Јеленовић је казала да ће сада укупна примања посланика и делегата износити 5.600 КМ. Навела је да је тај податак добила од стручних служби Парламента ФБиХ.

Како сазнајемо, основица за исплату плаћа била је повећана, а досадашњи коефицијент који је износио између 14 и 20 био би смањен на седам или осам посто.

Без додатака основна плаћа премијера, предсједника ФБиХ, предсједавајућих домова Парламента ФБиХ са садашњи 2.080 КМ била би повећана на 3.696 КМ, министара са 1.768 на 3.327 КМ, а посланика и делегата са 1.456 на 3.234 КМ.