Дневни аваз: У Федерацији БиХ тренутно је на снази више од хиљаду закона, правилника, уредби и одлука који су застарјели или непромјењиви. Овај неред резултат је промјене политичких система који су доносили своје законе, истовремено “заборавивши” обрисати стара рјешења.

Дуплирање закона

Да би се то зауставило, јучер су у Сарајеву Ибрахим Тирак, директор Федералне управе за инспекцијске послове, и федерални министар правде Феликс Видовић са шефом Савјетодавне групе Међународне финансијске корпорације (ИФЦ) Филипом Кондоном (Цондон) потписали Меморандум о разумијевању о регулаторној реформи “Гиљотина прописа”. ИФЦ ће за овај пројект потрошити 270 хиљада долара.

– Честа су дуплирања закона, што наноси штету институцијама, компанијама, инвеститорима и грађанима. Дешава се да грађани, власници фирми или будући инвеститори не знају који им документи требају за неку сврху нити да ли да га траже од Федерације, кантона или опћине – објашњава Тирак за “Дневни аваз”.

“Гиљотина прописа”, инструмент за брзо прегледање прописа, укидање оних који више нису потребни и измјену постојећих ради стварања бољег пословног окружења, трајат ће двије године. Први на удару бит ће управо закони из области инспекцијског надзора, како би се повећала финансијска дисциплина, те они који ће омогућити једноставнију регистрацију фирми. Наводи да има и доста закона који не прописују никакву санкцију или је она предвиђена само за правно или физичко лице, што онда многи користе за избјегавање казни.

Нереални износи

С друге стране, објашњава Тирак, неки закони предвиђају да је минимална новчана казна за прекршај већа од 15.000 КМ, што је непримјењиво. Постојећи Закон о прекршајима ФБиХ ту цифру предвиђа као износ највеће казне. -Ради побољшања ефикасности иначе одличног Закона о прекршајима, предложит ћемо и неке његове мање измјене. Напримјер, потребно је направити градацију казне код неких прекршаја, јер у пракси имамо случајеве да се наплаћује иста казна за оне који држе једног или десет непријављених радника, што је нелогично – каже Тирак.

Казне у динарима

У оквиру “мале гиљотине”, која ће се проводити сљедећих мјесец и по, третират ће се закони и прописи који су везани уз Федерални закон о прекршајима, што највише отежава рад инспекција. У тој области има много закона с новчаним казнама у динарима или њемачким маркама , па кад се прерачуна, испада да прекршилац треба платити од 0.30 до 0.50 КМ – истиче Тирак.