Дневни лист: Идућа година бит ће најтежа у посљедњих тридесет по питању финанцијске опстојности Федерације, казао је јучер федерални министар финанција Вјекослав Беванда. Он је, појашњавајући ситуацију у Федерацији, казао да ће ова година бити финанцијски затворена, али да ће се федерални прорачун за идућу годину од 1,560.000.000 марака морати помно размотрити и расподијелити. Беванда објашњава како је прорачун за ову годину био лоциран на 1.472.000.00 марака, али да је нарастао на 1.800.000.000 због разних жеља које су верифициране на Влади и Парламенту, те да су баш те нереалне жеље довеле до тога да је неким институцијама нестало средстава за исплату плаћа још прошлог мјесеца.

Замрзавање плаћа

„Ми не идемо у повећање, него реално смањење прорачуна у складу с могућностима. На сједници Фискалног вијећа ФБиХ презентирао сам оно што сматрам да требамо подузети, а то је да плаће администрације у идућој години морају остати исте и да се укупна издвајања за социјални сектор морају оставити на разини овогодишњих, тј. на 706 милијуна марака“, каже Беванда. За ове своје приједлоге каже добио је пуну потпору свих разина власти, али и чланова ММФ-а и Свјетске банке, који су оцијенили да је то једини прави пут за финанцијску опстојност  Федерације у идућој години. Иако је Бевандин приједлог о смањењу издвајања за социјални сектор прихваћен негативно, он сматра да ће се ова одлука морати провести, те да ће се ресорни министри морати уклопити у постојеће финанцијске оквире.

Слиједе ревизије у социјалном сектору

„Утврдили смо оквир, и на ресорним министрима је да се уклапају у њих. Морат ће се урадити ревизија, а не само причати о њој. Најлакше је било поставити лабаве критерије и свима дати сва права“, каже Беванда и додаје да се идућа година може преживјети једино уз резање нереалних апетита. Беванда је, појашњавајући финанцијска кретања и могућа улагања у идућој години, казао како „смо згазили у рецесију“, али да то не видимо јер, између осталог, немамо ни адекватне суставе мјерења статистика.