Супервизор за Брчко Рафи Грегориан издао је јуче Налог којим се доносе измјене Закона о државној служби у органима управе Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, саопштила је Канцеларија високог представника у БиХ. 

Утврђено је да постојећи закон није у складу са законодавством државе Босне и Херцеговине у дијелу којим се регулише суспендовање са дужности државних службеника против којих се води кривична истрага.

Супервизор је изразио бојазан да кривичне истраге које су важне за државну безбједност Босне и Херцеговине и које имају везе са њеним предприступним обавезама према Европској унији могу бити ометене таквом неусклађеношћу одговарајућих закона Дистрикта и државе.

“Имам у виду потребу да се осигура да закони Брчко дистрикта, којег Арбитражни трибунал спомиње као “институцију БиХ”, буду у највећој могућој мјери усклађени са одговарајућим законима државе Босне и Херцеговине”, рекао је супервизор.

Измјена Закона је техничке природе али је важна и временски кључна, те се према томе не смије одлагати док Скупштина дистрикта поново буде у редовном сазиву. Супервизор је стога донио одлуку, након консултација са представницима Владе Брчко дистрикта, да путем налога супервизора донесе ову измјену како би осигурао правну сигурност за све државне службенике Брчко дистрикта Босне и Херцеговине.