Независне новине: Тужилаштво БиХ не опструира процесуирање случајева утаја пореза и царина, али су то врло комплицирани предмети, па их споро рјешавају, каже Кемал Чаушевић, директор Управе за индиректно опорезивање БиХ (УИО).

Чаушевић, којем идућег мјесеца истиче мандат првог човјека Управе, истиче и да само средства из претприступних фонодова ЕУ, а не све донације, треба да буду ослобођена обавезе плаћања пореза на додату вриједност (ПДВ).

НН: У недавној преписци између Вас и Тужилаштва БиХ, спомињан је и проблем спорог процесуирања предмета утаје пореза и царина. Опструира ли Тужилаштво БиХ рјешавање ових случајева?

ЧАУШЕВИЋ: Било ко из Управе за индиректно опорезивање БиХ, па тако ни ја, никад нисмо рекли да Тужилаштво БиХ опструира процесуирање предмета утаје пореза и царина. Напротив, имамо веома добру и коректну сарадњу, коју ћемо развијати и у будућности.

НН: Зашто је онда рјешавање ових случајева веома споро?

ЧАУШЕВИЋ: УИО је у протекле четири године прослиједила Тужилаштву БиХ више извјештаја. Драго ми је да је Тужилаштво БиХ недавно изнијело у јавност који је број предмета ријешен и на који начин, а које још рјешавају. Кад су у питању извјештаји о почињеним кривичним дјелима из области индиректних пореза, треба рећи да су то у већини случајева веома захтјевни предмети који изискују и одређено вријеме. Ми вјерујемо да ће Тужилаштво и Суд БиХ добро урадити свој посао и у свако доба смо на располагању да им помогнемо да све утаје по основу индиректних пореза процесуирају.

НН: Зашто је процедура поврата ПДВ-а на донације комплицирана и спора?

ЧАУШЕВИЋ: Законом о порезу на додану вриједност није предвиђено директно ослобађање од плаћања ПДВ-а на донације, већ је предвиђен поврат ПДВ-а плаћен за снабдијевање добрима и услугама међународних организација, ако је то регулисано међународним уговорима чији је потписник Босна и Херцеговина.

У првих десет мјесеци ове године Управа је запримила 828 захтјева за поврат ПДВ-а за дипломатско-конзуларна представништва, међународне организације и пројекте помоћи БиХ, гдје је захтјеван поврат ПДВ-а у износу од 26.733.431 КМ. Од тога је одобрен поврат у износу од 25.845.924 КМ, а одбијени су захтјеви у износу од 881.945 КМ.

НН: Какав је став УИО БиХ о најављеном укидању ПДВ-а на средства из претприступне помоћи Европске уније БиХ?

ЧАУШЕВИЋ: Делегација Европске комисије је у неколико наврата указивала на потребу доношења правног прописа који би регулисао ослобађање од плаћања ПДВ-а за све пројекте који се финансирају из ИПА фондова, на што обавезује Оквирни споразум између БиХ и Европске уније у оквиру имплементације помоћи путем Инструмента претприступне помоћи (ИПА).УИО је прослиједила Савјету министара БиХ два приједлога.

Први је да Савјет министара по хитном поступку предложи разматрање Приједлога о измјенама и допунама Закона о порезу на додану вриједност, а други да Савјет министара размотри могућност доношења одлуке којом би било ријешено ово питање.

НН: Треба ли укинути ПДВ на све донације или само на претприступну помоћ ЕУ?

ЧАУШЕВИЋ: И у првом и у другом приједлогу, који је Управа прослиједила Савјету министара БиХ, предвиђено је да ослобођено од плаћања ПДВ-а буде само снабдијевање добрима и услугама у оквиру пројеката који се финансирају из Инструмената претприступне помоћи.

НН: Хоће ли увођење фискалних каса смањити простор за финансијске малверзације?

ЧАШЕВИЋ: Кад је у питању увођење фискалних каса, а процес фискализације у Републици Српској је у току, у Управи смо мишљења да би најбоље резултате дало да фискалне касе уведу и у Федерацији БиХ истовремено. Ако ентитетске пореске управе уводе фискалне касе, било би веома важно да постоји и конекција са главним сервером у УИО.

НН: Зашто?

ЧАУШЕВИЋ: Према Закону о порезу на додану вриједност, обавезу да се региструје у систем ПДВ-а има свако физичко или правно лице које пређе праг у износу од 50.000 КМ опорезивог промета. Сматрамо да у овом тренутку постоји велики број пореских обвезника који не пријављују сав остварен промет и на тај начин избјегавају да уђу у систем ПДВ-а. Конекција на главни сервер УИО омогућила би нам да региструјемо све оне који то не ураде сами, а имају законску обавезу.