Ослобођење: Вијеће министара Европске уније је на јучерашњем састанку у Бриселу поздравио нову стратегију ЕУ према БиХ, коју су припремили високи представник ЕУ за вањску политику и сигурност Јавиер Солана и европски  повјереник за проширење Олли Рехн, а која предвиђа јачање улоге ЕУ након затварања Уреда високог представника (ОХР).

Министри вањских послова ЕУ су изразили „дубоку забринутост“ због поновног кориштења „националистичке реторике“ и „доношења јединствених одлука појединих званичника који доводе у питање заједничке компетенције и основе државе“, преноси Фена.

Вијеће је позвало бх. лидере да обнове напоре да би с осигурале реформе које би осигурале напредак на путу ка ЕУ. У том контексту, Вијеће је  изразило „задовољство због договора постигнутог између три водеће бх. партије“ прије неколико дана, те позвало на „брзу конкретизацију ових приједлога и бх. политичке снаге да се окупе око овог пројекта.

Погоршање ситуације

Министри су „позитивно  примили“ Рехнов и Соланин извјештај. У том документу истиче се да је циљ стратегије да се „осигура стабилност у БиХ и настави напредак по питању кључних реформи“. Рехн и Солана наглашавају да БиХ има „јединствене изазове“, те да је неопходно „јако међународно ангажирање, укључујући и активно кориштење свих механизама ЕУ да би земља наставила пут ка Унији“.

Суштина приједлога иде ка транзицији од Уреда високог представника ка снажнијем локалном управљању, уз појачану подршку ЕУ. Европски званичници у документу истичу да је потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) БиХ с ЕУ био добар корак напријед, али да, „нажалост то није спријечило погоршање политичке ситуације у БиХ посљедњих мјесеци“.„БиХ мора показати више политичке одговорности веће управљање над реформским процесом да би напредовала. Лидери БиХ морају преточити своје ријечи опредјељења за чланство у ЕУ у дјела и праве резултате“, наглашавају Солана и Рехн.

Циљ међународне заједнице и ЕУ, додаје европски двојац, јесте да БиХ буде стабилна, мирна и мултиетничка држава, која одлучно иде ка чланству у ЕУ. Предложено је шест тачака стратегије, од којих је прва појачано ангажирање  ЕУ у БиХ.

„Европске интеграције представљају област о којој се слажу сви лидери БиХ. То пружа ЕУ јединствен утјецај и одговорност“, истиче се у тексту.Друга тачка се односи на појачано присуство ЕУ. “Мандат и уред специјалног представника ЕУ би требао бити појачан да би надгледао ситуацију на терену и потребе транзиције“, истиче се и додаје да би ЕУ требала бити спремна за тај циљ до средине 2009. године. Трећа тачка се тиче нове резолуције Вијећа сигурности УН-а.„Она ће бити неопходна да би се окончао рад ОХР-а и мандат високог представника међународне заједнице, те да би се ријешила питања ауторитета који произлазе из Дејтонског/Париског споразума“, каже се у документу.

Уставна реформа

Четврта тачка се тиче одржавања јаког ангажирања међународне заједнице у БиХ, које се „показало важним мора бити настављено и након ОХР-а“.Пета тачка се тиче активног и свеобухватног кориштења свих доступних инструмената ЕУ:“ Европско партнерство и примјена ССП-а би требале бити водиље реформи“.Шеста тачка се тиче јасног става ЕУ о уставној еволуцији.

„Уставна реформа није увјет ни за затварање ОХР-а, ни за даљи пут БиХ ка ЕУ. Ипак, уставни оквир мора напредовати како би осигурао ефикасне државне структуре које ће моћи радити на ЕУ интеграцијама, укључујући неопходност да се говори једним језиком“, истиче се у документу и наглашава да ЕУ може помоћи тај процес, али да он мора бити вођен од саме БиХ.