Европска комисија је у извјештају о напретку БиХ у 2008. години презентованом данас у Сарајеву оцијенила да је евидентиран напредак у реформи јавне управе, која је један од кључних приоритета Европског партнерства.

Канцеларија координатора за реформу јавне управе, стоји између осталог у извјештају, направила је значајан прогрес у попуњавању капацитета. Садашњи број запослених је 35. Настављено је праћење имплементације Стратегије реформе јавне управе и Акционог плана 1, а до септембра 2008. године имплементација је достигла 28 посто.

У извјештају Европске комисије наводи се да је оперативна сарадња са координаторима реформе јавне управе са нивоа ФБиХ, РС и Брчко Дистрикта БиХ унапређена, али да је потребно уложити и додатне напоре. Канцеларија координатора ојачала је капацитете првенствено на пољу управљања Фондом за РЈУ и координације донаторских активности.

„Фонд за РЈУ постао је оперативан, а први пројектни приједлози усвојени у вриједности трећине тренутно расположивих средстава Фонда“, стоји у извјештају. Упркос овом напретку административне структуре су у одређеним случајевима и даље фрагментиране, са дуплицираном и нејасном подјелом надлежности и на хоризонталном и на вертикалном нивоу. Координација између државне и ентитетских агенција за државну службу је унапријеђена али се и даље чека на хармонизацију три закона о државној служби.

Европска комисија биљежи да смјештај државних институција и даље представља проблем јер нова зграда Савјета министара не може да прими све запослене државних министарстава.

„БиХ је још у раној фази реформе јавне управе коју треба убрзати. Комплексност и гломазност инстутуционалне структуре наставља да умањује њену ефикасност. Стога је потребно учинити додатне напоре у побољшању ефикасности, стабилности и транспарентности државне службе на свим нивоима“, наводи се у извјештају.

Димитрис Куркулас, шеф делегације Европске комисије у БиХ на конференцији за новинаре казао је да је БиХ остварила напредак у испуњавању политичких критерија у току прве половине 2008. године.

„Државни Суд је наставио са процесуирањем ратних злочина и суђења се генерално одвијају у разумном временском року и у складу са међународно признатим принципима. Општински избори одржани у октобру 2008. године су проведени у складу са међународним стандардима. Међутим, недостатак консензуса у вези са главним карактеристикама јачања државе, стални изазови Дејтонског мировног споразума и запаљива реторика су неповољно утицали на функционисање институција и успорили реформе, посебно од средине ове године. Власти још увјек нису показале довољно капацитета да преузму неопходне политичке овласти и одговорност“, казао је Куркулас. Према његовим ријечима, напредак није забиљежен по питању уставне реформе. „Важно је да БиХ, као будућа чланица ЕУ, говори једним језиком“, рекао је Куркулас и нагласио да без пописа становништа нема ни потписивања Споразума са ЕУ.

Што се тиче европских стандарда, напредак је остварен на пољу царина, пореза, пољопривреде, транспорта, визне администрације, управљања границом, азила и миграције.