Дневни лист: Државни службеници и намјештеници запослени у институцијама БиХ данас ступају у штрајк, будући да није дошло до договора Синдиката државних службеника и намјештеника запослених у институцијама БиХ и представника Вијећа министара.

Предсједник Синдиката државних службеника Неђо Ђурић је у изјави за наш лист потврдио да је сукладно међународним конвенцијама при израдби Закона о плаћама, као и других аката који се тичу права запослених, послодавац обвезан укључити предсједнике тог синдиката.

Тим Вијећа министара

Према ријечима предсједника Синдиката државних службеника Неђе Ђурића, у тиму Вијећа министара који је добио задатак да почне приговоре са Синдикатом, налазе се министар сигурности БиХ Тарик Садовић, министар правде БиХ Бариша Чолак и министар финансија и трезора Драган Вранкић. Споменути тим је са Синдикатом требао почети преговоре око увјета које Синдикат поставља, међутим, до тога још увијек није дошло.

До преговора није дошло

По питању штрајка неслужбена информација којом тренутачно Синдикат располаже јест да је, након што је 23. листопада најављен штрајк, Вијеће министара засједало те да је формиран тим за преговоре са Синдикатом. Међутим, од Вијећа министара БиХ о формирању тима за преговоре Синдикат службено није добио никакву информацију.

Ђурић каже да државни службеници захтијевају равноправан третман, заштиту егзистенцијалног минимума, доношење подзаконских аката, заштиту права на пород и материнство и доношење и потписивање колективних уговора. Према његовим ријечима, без почетка преговора око споменутих увјета запосленици неће прекинути са штрајком.

Чека се почетак преговора

“Послодавац је одбијањем дијалога, приморао Синдикат да уђе у штрајк, и овим је послодавац једнострано прихватио одговорност негативних посљедица штрајка”, казао нам је Ђурђић. Додао је да ће синдикат, због озбиљности тренутка и одговорности пред будућим догађајима, сукладно овом закону обуставити штрајк истог тренутка кад послодавац ступи у договор са тим синдикатом на начин као што је то прописао закон”, објаснио је Ђурић.