Дневни лист: Процес увођења безвизног режима иде спорије од  предвиђеног због бројних увјета које наша земља мора урадити како би дошло до потпуног укидања виза, истакнуто је Мијо Крешић, замјеник министра сигурности БиХ.

Потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању наша земља добила је јасну мапу пута к безвизном режиму у којој су дефиниране мјере које БиХ мора урадити.

„Европској унији достављен је први извјештај о напретку наше земље када је у питању безвизни режим, а на основи тог извјештаја вршит ће се основне процјене и напутци за даљњи рад“, рекао је Крешић.

Крешић наводи како су основни захтјеви ЕУ-а према нашој земљи побољшати положај људских слобода и права, ефикасније се борити против организираног криминала, увођење биометријских путовница те смањити високу стопу корупције.

„Све ове ствари су лоше и морају се исправити ако желимо доћи до безвизног режима. У овај процес морамо се сви активно укључити како би се што ефикасније борили против ових негативности нашег друштва“, казао је Крешић. Додаје како постоји добра воља и исправан приступ, али за све ће бити потребно времена.

Због свега набројаног Крешић се  није желио упуштати у било какве прогнозе када би се у БиХ могао увести безвизни режим.Иако су већ прије постојале одређене најаве како би се безвизни режим могао увести до 2011. године, Крешић наводи како је пред нашом земљом још увијек дуг и тежак пут, и да би се сви политичари у БиХ требали, унаточ свим разликама, удружити и радити у интересу БиХ како би дошли до коначног циља.