Независне новине: Хрватски и бошњачки делегати Дома народа БиХ јучер су одбацили Приједлог закона о попису становништва, чији је предлагач српски делегат Слободан Шараба. Бошњачки делегати поновили су да подржавају попис 2011. године, али ако неће садржавати питања о националној и вјерској припадности. Клуб хрватских делегата противи се попису прије усвајања новог устава БиХ.

Образлажући Приједлог закона, чије је принципе Дом народа разматрао, Шараба је упозорио на неопходност доношења закона о попису, с обзиром на обим неопходних припрема које је потребно провести до 2011. као циљне године за попис у највећем дијелу свијета. 

Хрватски и бошњачки делегати сагласили су се да је потребан попис, али су против тога да он обухвати питања нације, вјере и језика становништва, која су, између осталог, предвиђена Шарабиним приједлогом закона.Без сагласности српских делегата претходно су усвојени принципи Приједлога закона о програму заштите свједока пред судовима у БиХ.

Српски делегати истакли су да је ово питање ријешено у РС одговарајућим законом и да се предложеним законским актом преносе надлежности са РС на институције БиХ. Дом народа Парламента БиХ дао је сагласност за ратификацију Споразума о стабилизацији и придруживању између (ССП) БиХ и Европске уније.Сагласност за ратификацију прошле седмице дао је и Представнички дом бх. Парламента и сада преостаје да Предсједништво БиХ донесе одлуку о ратификацији.

"Европски парламент позвао је све земље чланице ЕУ да убрзају процес ратификације споразума. Важно је да што прије завршимо наш дио посла и ратифицирамо овај споразум који ће ступити на снагу када га ратификује БиХ и све земље чланице ЕУ", рекао је Осман Топчагић директор Дирекције за европске интеграције БиХ, обраћајући се делегатима.

Оцијенио је да се проведба привременог споразума, који је на снази од 1. јула и важит ће до ратификације ССП, одвија веома добро. Делегати Дома народа прихватили су иницијативу Представничког дома о оснивању двије комисије које ће с раније утврђених кандидатских листа изабрати по једног кандидата за државне омбудсмане из бошњачког и хрватског народа, те замјеника државног ревизора из бошњачког народа.

Дом народа прије неколико мјесеци изабрао је Љубомира Сандића из српског, Иву Брадвицу из хрватског и Јасминку Џумхур из бошњачког народа за омбудсмане за људска права БиХ. Представнички дом раније је изабрао Љубомира Сандића, али и Мариофила Љубића и Емину Халиловић за омбудсмане.