Независне новине: Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ још није разматрао могућност укидања ПДВ-а на средства из претприступне помоћи ЕУ нашој земљи.

Укидање ПДВ-а на одобрену помоћ затражила је Европска комисија, која је зауставила реализацију пројеката за БиХ вриједних готово 50 милиона еура.

"Оквирним споразумом између БиХ и ЕК о претприступној помоћи прецизирано је да ће власти БиХ укинути ПДВ на ова средства или омогућити његов поврат", каже Зара Халиловић, вршилац дужности помоћника директора Дирекције за европске интеграције БиХ за координацију помоћи ЕУ.

Истиче да је Европска комисија, незадовољна досадашњом реализацијом договора о поврату пореза на додатну вриједност, затражила укидање обавеза плаћања ПДВ-а.

"Због тога је зауставила тендерску процедуру за пројекте из ИПСА за 2007. годину у вриједности од скоро 50 милиона еура", објашњава Халиловићева.

Законом о индиректном опорезивању у БиХ прецизирано је да донатори плаћају порез на донације. Истим је законом донаторима омогућен поврат плаћеног ПДВ-а али након што Управа за индиректно опорезивање и Министарство вањских послова БиХ утврде да донатор има право на поврат ПДВ-а.

"Процедура поврата ПДВ-а на донације је доста комплицирана. То смо увидјели од самог почетка примјене закона и први пут када закон буде мијењан Управа за индиректно опорезивање БиХ предложит ће ослобађање донација од обавезе плаћања ПДВ-а. Досад Управни одбор УИО није разматрао измјене закона у овом дијелу, а када ће се то десити заиста не могу казати", рекао је Ратко Ковачевић, гласноговорник Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Подсјећа да измјене закона могу иницирати Управни одбор Управе, Вијеће министара и парламент БиХ.