Ослобођење: Први биометријски пасоши грађанима БиХ биће издати почетком 2010. године, саопштио је Синиша Мацан, директор Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ.

Према његовим ријечима, током 2009. године упосленици Агенције успоставит ће процедуре за израду путних исправа, а потом је шест мјесеци тестирати, како би се у сам процес издавања нових путних исправа ушло без додатних сметњи.

Говорећи о новој бази података грађана, Мацан је појаснио да ће она у првој фази садржавати личне податке грађана који се уносе у пасош, а да ће касније та база, у складу са стандардима Европске уније, садржавати и отиске прстију власника пасоша. Током дводневног семинара посвећеног изради нове базе података грађана и издавања нових путних исправа, којем су присуствовали представници МУП-а РС-а, кантоналних МУП-ова те општинских матичних служби, експерти ОSCE-а и УН-ове Међународне организације за цивилну авијацију за борбу против тероризма (ICAO) учесницима су пренијели своја искуства у борби против крађе идентитета и злоупотреба везаних за издавање путних исправа.