Ослобођење: Комисија за вањске послове Представничког дома Парламента БиХ  на јучерашњој сједници дала је позитивно извјешће за обављање ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) између европских заједница и њихових држава чланица и Босне и Херцеговине.

Како је појаснио предсједавајући комисије Славко Матић, након накнадног обавјештења Дирекције за европске интеграције (ДЕИ), то радно тијело није разматрало нити се очитовало о привременом споразуму о трговини и трговинским питањима између ЕУ и БиХ.

„Привремени споразум је саставни дио ССП-а тако да нема потребе да се накнадно разматра нити прихваћа. Комисија се опредијелила да о том материјалу нема потребе за изјашњавањем тако да се његово разматрање неће наћи на сједници Парламента нити тај материјал треба додатно ратифицирати“, нагласио је Матић.

Привремени споразум о трговини и трговинским питањима ЕУ и БиХ, иначе, ступио је на снагу, односно примјењује се од 1. јула. БиХ је, наиме по убрзаној процедури добила могућност кориштења привременог споразума, који је почео да се примјењује првог у мјесецу, одмах након потписивања ССП-а са ЕУ, а подразумијева смањење и укидање царина на већи број робе и услуга.