Дневни лист: Влада Републике Српске прва је на Балкану реализирала пројект Гиљотина прописа, истакнуто је тијеком регионалне конференције посвећене реформи пословног окружења у земљама југоисточне Еуропе, која је завршена јучер у Подгорици.

Представници Министарства економских односа и координације РС-а су истакнули како ће ускоро бити и службена објава резултата економске анализе Гиљотине прописа, која ће показати што је донијело смањење оперативних трошкова и уклањање административних препрека за пословање.

Заједнички проблеми

На конференцији је истакнуто да Влада РС-а има за циљ увођење РИА-е, тј. методологије процјене утјецаја регулативе као кључног инструмента у креирању бољих прописа у законодавни сустав РС-а.

„Овај инструмент дефинира да предлагач закона има обавезу анализирати потенцијалне учинке прописа, прецизирати који се конкретно проблем рјешава, објаснити хоће ли корист приликом примјене рјешења која нуди бити већа од трошкова“, приопћили су из Министарства економских односа и координације РС-а.

Истичу да се мора извршити и економска анализа утјецаја на мала и средња подузећа у сврху побољшања окружења за пословање и пружање сигурности потенцијалним инвеститорима. На конференцији је истакнуто да су отварање подузећа, добивање дозвола, регистрација власништва и рјешавање господарских спорова, области у којима треба радити на њиховом побољшању како у земљама у окружењу тако и у РС-у.