Ослобођење: Власти БиХ наредни мјесец из Брисела могу очекивати једва позитивну оцјену напретка наше земље на путу ка Европској унији, тврди предсједник Комисије за европске интеграције Парламента БиХ Халид Гењац.

Европска комисија ће се, како је најављено, у оквиру евидентирања напретка БиХ, критички осврнути на приоритете и питања која је требало ријешит, а чије је провођење стало.

Спорења надлежности

„Дошло је до опште стагнације напретка БиХ на путу ка ЕУ и то је сасвим супротно еуфорији коју смо имали када је потписиван Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП). Озбиљно касни акциони план партнерства за БиХ, јер је РС отворио чак 25 питања.

Смањење царина

Привремени споразум са ЕУ у наредним мјесецима допринијет ће даљњем паду царина на увоз робе БиХ. Одмах по његовом ступању на снагу царине за увоз аутомобила смањене су за 50 посто, а од 1. јануара 2009. оне ће бити потпуно укинуте. „Укинуто је царинско евидентирање од један посто, а царине за одређене групе производа су у потпуности укинуте или смањене. За неку робу оне ће се постепено смањивати између десет до 20 посто сваке године, тако да ће у наредном периоду бити потпуно укинуте“, нагласио је Халид Гењац.

Ради се углавном о оспоравањима надлежности ентитета и државе“, казао је Гењац и додао да је нужан хитан састанак политичких лидера на којем би требало договорити деблокирање усвајања приоритетних одлука које су услов за напредак БиХ на путу ка ЕУ.

Међу питањима су доношење закона о супервизији банака, облигацијама, државној помоћи, затим именовање омбудсмена, изналажење рјешења о попису становништва, те договор о уставним промјенама. Од испуњавања обавеза овиси када ће БиХ добити статус кандидата за улазак у ЕУ.

Наиме, Вијеће за провођење ССП-а дат ће оцјену напретка БиХ и реализацији Споразума на терену.„БиХ би могла у току 2010. добити статус кандидата за ЕУ. Нема препрека да ми и раније затражимо тај статус, али требамо остварити напредак. Но, степен приближавања ЕУ овиси од политичких околности. Ми сада имамо незадовољавајућу ситуацију. Али ако пошаљемо позитивне политичке сигнале, можда бисмо и могли имати некакве шансе да убрзамо тај пут. У супротном, бит ће веома тешко“, навео је Гењац.

Ратификација ССП-а

Парламент БиХ би ове седмице требало дати сагласност за ратификацију ССП-а. Но, да би ССП профункционисао  у пуном капацитету, потребно је да га ратифицира и свих 27 земаља чланица ЕУ.

„Добро ја што смо питање ратификације ставили на дневни ред, јер тај процес траје годину и пол до двије с обзиром на то да сагласност требају  дати све чланице ЕУ. До тада на снази ће бити привремени споразум“, истакао је Гењац.

Привремени споразум, који је ступио на снагу 1. јула, осигурава слободну трговину робе и услуга у БиХ из наше земље у ЕУ. Осим тога, он осигурава либерализацију прописа у области регистрације предузећа, конкуренције, запошљавања, те регулише питање транзитног саобраћаја.