Независне новине: САРАЈЕВО – Усаглашавање закона о расподјели државне имовине скоро је у потпуности блокирано, упозорава Звонимир Кутлеша, предсједавајући Комисије за државну имовину. Усвајање закона о државној имовини једно је од кључних питања из Европског партнерства и предуслов за укидање ОХР-а.

"У посљедња два мјесеца нисмо успјели направити нити најмањи помак ка договору о расподјели државне имовине. Могло би се рећи да смо имали чак и одређена удаљавања од могућег компромисног рјешења. Надам се да ћемо успјети изаћи из ове ситуације, али нисам сигуран када и како ће се то десити", рекао је Кутлеша.

Појаснио је да је предизборна кампања онемогућила комисију да ради на усаглашавању закона. Кутлеша тврди да је закон о државној имовини потпуно исполитизирано питање, због чега комисија коју предводи већ мјесецима не може одржати сједницу и покушати направити нацрт закона.

Услов за транзицију ОХР-а

Из ОХР-а су јуче поновили како је расподјела државне имовине важна за функционалност државе и правну сигурност у погледу власничких права над овом имовином. "На сједници одржаној у фебруару ове године, Вијеће за имплементацију мира (PIC) нагласило је потребу изналажења одрживог рјешења за питање расподјеле имовине између државног и других нивоа власти, као важан циљ који мора бити ријешен прије транзиције ОХР-а у уред специјалног представника ЕУ за БиХ", саопћено је из ОХР-а.

"На столу су мој приједлог, који представља компромисно рјешење, те још два приједлога који су потпуно супротстављени. Представници РС траже да имовина припадне ентитетима, док из ФБиХ имамо захтјев да сва имовина припадне држави. Мој приједлог, за који вјерујем да није одбачен, предвиђа да држави припадне имовина која јој треба за функционисање, а остатак да подијеле ентитети", појашњава Кутлеша.

ОХР је прије неколико година забранио располагање државном имовином, а ова одлука је неколико пута продужавана. ОХР је прије неколико мјесеци посљедњи пут продужио одлуку о забрани располагања овом имовином, све док не буде изгласан закон. Наредна сједница Комисије требало би да буде одржана крајем мјесеца. Лидери владајућих политичких странака на наредном састанку у новембру такођер ће разговарати о расподјели државне имовине. Предсједници СДА, Странке за БиХ, СНСД-а, ХДЗ БиХ, ХДЗ 1990 и ПДП-а на посљедњем састанку у августу такођер се нису могли усагласити о овом закону.