Дневни аваз: Сесије Форума Кран Монтана у Сарајеву настављене су јучер у Конгресној дворани хотела „Радон Плаза“ разговорима о темама развоја енергетике, телекомуникација и изградњи инфраструктуре у југоисточној Европи.

Министар вањске трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић рекао је да „два кључна циља БиХ, реформа и интеграција, нуде најбоље могућности за изградњу одрживог, поузданог и ефикасног енергетског сектора који може подржати енергетски, али и економски развој у државама југоисточне Европе“.

Хећо, Пухалац и Ћубриловић нису дошли

Иако најављени, сесији јучер нису  присуствовали ентитетски министри Вахид Хећо, Слободан Пухалац и Недељко Ћубриловић. Хећо, за разлику од министара из РС, није ни најавио свој изостанак, што је портпарол организатора Бојан Зец Филиповић оцијенио „апсолутно неодговорним потезом министра Хеће“.

Говорећи о питању транспорта плина и нафте у југоисточној Европи, Зиројевић је навео пројекте који би бар дијелом требали пролазити кроз регион: Набуко, Јужни ток, Јадранско-јонска иницијатива, Паневропски нафтовод, Интерконектор Италија – Грчка. Директор Дирекције за аутопутеве ФБиХ Ердал Трхуљ нагласио је да је аутопут на коридору 5Ц највећи развојни пројект у БиХ.Према идејном пројекту, 58 посто трасе је отворен пут, 11 посто чине мостови, а 30 посто тунели, због чега је ријеч о тешко изводљивим радовима, који не могу бити финансирани само из једног извора. Извори финансирања могли би бити средства од акциза на нафтне деривате, друмарине, буџета, кредити међународних финансијских институција те партнерство јавног и приватног сектора – казао је Трхуљ.

На сесији која је посвећена телеком сектору констатирано је да то „једна од боље развијених привредних грана у БиХ“, која и даље нуди бројне могућности за инвестиције.