Дневни аваз: Европски парламент припрема почетак процеса ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању (SAA) те нове резолуције овог тијела о БиХ, у којој се тражи наставак дебате о уставној реформи и јачање државних институција, сазнаје "Дневни аваз".

Комитет Парламента ЕУ за вањску политику у понедјељак ће разматрати два документа од важности за БиХ: сагласност за ратифицирање SAA и резолуцију о стању у БиХ. Према нацрту резолуције о БиХ, који је "Аваз" добио на увид, Европски парламент позват ће БиХ да настави с реформама како би "могла постати функционална држава чија је будућност у Европској унији".

Слабљење ентитета

Неколико амандмана на нацрт поднијела је  Дорис Пак, која тражи да се уврсти и пасус у којем се Парламент ЕУ „упозорава да јачање државе не значи слабљење ентитета“. Гизела Каленбах (Kalenbach) из Њемачке тражи да ЕУ успостави мјере како би помогла БиХ да брже напредује ка Унији.

Подсјећамо политичке лидере да је SAA прилика коју је могуће искористити само ако покажу довољно напора у заједничким реформама на свим нивоима, са жељом да се модернизира земља и учини ефикаснијом – наводи се у нацрту резолуције.

У бројним амандманима које су парламентарци из ЕУ поднијели на текст резолуције има неколико веома занимљивих. Примјерице, Ерик Мајер (Meier), холандски љевичар, предлаже да “имајући у виду да кантони у ФБиХ регулирају односе  између Бошњака и Хрвата, треба рећи да трећи ентитет може бити алтернатива како би се успоставили једнаки увјети за сва три конститутивна  народа”.

Корупција и криминал

Констатира се да је „упрскос великим изазовима БиХ у борби против корупције, организираног криминала, прања новца, трговине дрогом, напредак у овим областима спријечен недостатком политичке воље и непостојањем сарадње између различитих ентитетских агенција и полиције “Резолуција посебно критизира Републику Српску због слабог повратка прогнаних те "климе оптуживања активиста за људска права".

У радном документу који ће се наћи пред европским парламентарцима пише да се административни капацитети државе морају појачати на свим нивоима, укључујући и државу, која, како се наводи, "има одговорност да надгледа и осигура провођење обавеза из SAA". Предлагач резолуције је шеф Комисије Парламента ЕУ за југоисточну Европу Дорис Пак (Pack). Када су у питању уставне промјене, Парламент ЕУ разматра став да уставну дебату треба пребацити у државне институције и укључити цивилно друштво, док се питање затварања ОХР "још треба сматрати приоритетом имајући у виду увјете које је поставило Вијеће за имплементацију мира".

Парламент ЕУ забринут је због слабог повратка, посебно у РС, гдје локалне власти морају организирати посебне активности да промовирају прихватање повратка те осигурају домове и прилике за запошљавање на подручјима повратка – наводи се у резолуцији.