Низ нових реформских закона са ниским пореским стопама створили су у Републици Српској повољан амбијент за пословне и привредне активности. Од 1. јануара 2007.године у примјени су нови Закон о порезу на доходак и Закон о порезу на добит, чији позитивни ефекти су већ евидентни.

Добит у Републици Српској се опорезује по јединственој стопи од 10 %, што је испод просјека земаља Европске уније, који је 24,5 %, а истовремено је најнижа стопа пореза на добит у земљама у окружењу.

Прописи у региону

Хрватска има стопу пореза на добит 20 % , Словенија 22% а Србија и Македонија 10%. Опредјељење за овако ниску стопу је имало за резултат повећање броја регистрованих страних привредних субјеката за 25%, као и домаћих, те повећање прихода у 2007. у односу на 2006. годину. Тренд раста по овим параметрима се наставља и у 2008. години. У РС се тренутно не опорезује доходак до 250 КМ, по стопи од 10% се опорезује доходак до четири пројечне годишње нето плате у претходној години, а доходак остварен преко тог износа се опорезује по стопи од 15%. Наведене стопе су ниске у односу на окружење, нпр. У Хрватској 15-35%, у Србији 10-20%, Словенији 16-41% и у Црној Гори 15%. Просјек стопе пореза на доходак у 27 земаља ЕУ је 26,6%.

Пореско растерећење

Такође, у скупштинској процедури се налази нови приједлог који ће довести до даљег смањења пореског оптерећења дохотка у односу на постојеће стање, тако што се неопорезиви дио дохотка повећава са 250 КМ на 300 КМ и уводи јединствена стопа пореза на доходак од 10%. Ово ће утицати на додатно пореско растераћење, што ће се позитивно одразити на политику плата, запошљавања и на повољност пословног амбијента у Републици Српској.  Што се тиче доприноса, у Републици Српској се примјењује збирна стопа доприноса на нето плату од 42%. У поступку усвајања су измјене закона који ће обезбиједити примјену бруто принципа обрачуна доприноса, по стопи од 28 одсто. Преласком на бруто принцип обрачуна доприноса  привредни амбијент у Републици Српској ће бити упоредив са стопама доприноса других земаља, и то ће потврдити да Република Српска примјењује једну од најнижих стопа доприноса, пише у саопштењу Бироа за односе с јавношћу Владе Републике Српске.