Независне новине: БАЊАЛУКА – Влада Републике Српске у пола године утврдила је више закона него у читавој 2007. години, али је и главни узрочник забрињавајуће ниског нивоа ефикасности Народне скупштине РС, оцјена је мониторинга који су провели Центри цивилних иницијатива (ЦЦИ) за ове институције. ЦЦИ наводе да у првих шест мјесеци ове године на кашњење у реализацији програма рада Скупштине РС драстично утиче рад Владе РС и да је Министарство здравља и социјалне заштите начелу с министром Ранком Шкрбићем највише затајило у првом дијелу године.

„Министар Шкрбић није реализовао очекиване, значајне законе из социјалне и здравствене заштите, као и здравственог осигурања, иако су, што је још трагичније, ови закони били планирани у Програму рада за 2007. годину министра Шкрбића“, казала је Мајда Бехрем-Стојанов, портпарол ЦЦИ. С друге стране, позитивне оцијене за рад добили су министар правде РС Џерард Селман, министар финансија РС Александар Џомбић и министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Бошко Томић.

НВО се придаје превелик значај

Милорад Додик, премијер РС, казао је да није против рада невладиних организација, али да им се придаје превелик значај.„Они који нису прошли структуре Владе у неком ранијем периоду не могу имати спознају колико је то обиман посао“, казао је Додик.

„Селман је реализовао 100 одсто свој програм рада, а министар Томић је успио изнаћи начин да се повећају пензије, повеже радни стаж запослених у предузећима који су у стечајном поступку, а ради на рјешавању стамбеног питања бораца и повећања инвалиднина. Џомбић иако има сложене финасијске програме, успјешно их реализује у складу са важећим прописима“, казала је она. Како истиче, примијећене су велике разлике у одговорности појединих министара према сопственом послу тако да нека министарства за првих шест мјесеци уопште нису планирала законе.Ипак, позитивно је оцијењен рад Владе која је у првој половини 2008. године реализовала 78 одсто предвиђеног програма, што је веома добар резултат. Говорећи о раду посланика у Народној скупштини РС, у ЦЦИ наводе да је разлика од 2007. године, када су посланици показали приличну незаинтересованост за активно учешће, у 2008. години ситуација „драстично позитивно промијењена“.