Независне новине: САРАЈЕВО – Ребалансом буџета ФБиХ, који би за сједницу Владе ФБиХ требало да буде припремљен почетком наредног мјесеца, свим буџетским корисницима у ФБиХ за посљедњи квартал расходи ће бити смањени линеарно за 34,1 одсто. Ово је јуче најавио Емир Силајџић, помоћник за буџет у Министарству финансија ФБиХ. "Ми смо кроз преструктурирање обезбиједили око 148 милиона КМ, али највећи проблем је што је вишак из прошле године мањи од планираног и што су ове године приходи мањи од нашег плана. Уз то, имамо поравнање расподјеле са РС и смањење прихода након потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању", каже Силајџић и тврди да је буџет ипак стабилан.

Ватрић: Не вјерујем да би неко пристао на смањење плата

У Парламенту ФБиХ, који ће у коначници одобравати ребаланс, сматрају да је 34,1 одсто велики проценат  да „линеарно смањење“ није добар рецепт. „Линеарно смањење би значило да се и плате смањују за тај проценат, а не вјерујем да би неко пристао на то. С друге стране, нека министарства највеће трошкове имају у посљедњем кварталу и онда би они остали без новца, а постоје она која су већ потрошила сав новац“, рекао је Ватрић.

Према доступним информацијама, ФБиХ је за првих осам мјесеци ове године прикупила око 290 милиона КМ мање од плана, а тренутно на плаћање чекају рачуни у износу од 66 милиона КМ. Према незваничним информацијама, протеклих мјесеци је без обзира на проблеме с новцем Влада ФБиХ издвојила око 150 милиона КМ за пројекте нижих нивоа власти, првенствено општина.Омер Ватрић, предсједник Одбора за финансије при Парламенту ФБиХ, сматра да је код смањења расхода потребно узети у обзир пројекте који не могу бити реализовани до краја године, или евентуалне вишкове код неких корисника. "Немам довољно података о том ребалансу, али мислим да линеарно смањење са високим процентом није добар потез Владе ФБиХ у планирању финансија и вођењу финансијске политике", каже Ватрић.