Независне новине: САРАЈЕВО – Влада ФБиХ утврдила је Нацрт закона о сукобу интереса у ФБиХ и упутила га у парламентарну процедуру, а његово усвајање очекује до проглашења коначних резултата општинских избора у БиХ. Ово је јуче након сједнице Владе рекао Феликс Видовић, министар правде ФБиХ.

"Закон је у цјелости усаглашен са истовјетним законом на државном нивоу и односи се на изабране и именоване дужноснике у ФБиХ и на нижим нивоима власти. На неким рјешењима из закона инсистирао је ОХР, а о неким би се могло дискутовати, али смо то оставили законодавној власти", казао је Видовић.

Према нацрту закона, за изабране дужноснике носитеље извршне власти и савјетнике је забрањено да буду чланови управних и надзорних одбора, управа јавних предузећа, или да буду овлаштене особе у њима, да дјелују у фондацијама и невладиним организацијама које се из буџета финансирају с више од 10.000 КМ, али и да склапају уговоре о пружању услуга у појединачном износу већем од 5.000 КМ. Истовремено је предвиђено да се изабрани или именовани дужносник суздржи од гласања за одлуке о неком приватном предузећу у којем има финансијски интерес. Изабрани или именовани дужносник или савјетник, који је у сукобу интереса, мора поднијети оставку на једну од функција, а постојање сукоба интереса утврђује Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ. Према овом нацрту, премијер ФБиХ Неџад Бранковић би могао задржати своје дионице у Фонду БИГ, али он сам каже да му није жао што их је продао већинском власнику фонда.

"На овај начин новинари фрустрирани промашеним истраживањима и независни експерти Венецијанске комисије, који су носиоци листе СДП-а, не морају више радити на томе", рекао је Бранковић и додао да је, када је раније изабран за министра, поднио оставку на мјесто предсједника Спортског савеза БИХ, јер је та позиција била у сукобу интереса са министарском.

"Да сам био у сукобу интереса ЦИК би ме и раније санкционисао", казао је Бранковић.