Дневни аваз: Босна и Херцеговина до сада је испунила око двије трећине, односно двадесетак од 30 задатака које је Брисел поставио пред бх. власти и од чијег испуњења зависи хоће ли Европска комисија у новембру дати позитиван извјештај о напретку наше земље.

Халид Гењац, предсједник Заједничке комисије Парламента БиХ за европске интеграције, у изјави за "Аваз" појашњава да се два питања чине нерјешивим – попис становништва те измјене Изборног закона којима би било омогућено да и грађани несрпске националности из РС могу бити бирани у Предсједништво и Дом народа БиХ, што није изводљиво без уставне реформе.

Многе од обавеза укључују и успоставу државних надлежности, што челници РС одбијају.

На сцени имамо пројекат који треба забринути. Евидентно је да већ дуго није усвојен ниједан закон који има стварни значај. Вријеме се троши на дневно политичка надмудривања, а ефикасност Парламента мања је него у раним послијератним годинама. Евидентан је и нерад Вијећа министара и премијера Николе Шпирића, који слијепо проводи политику своје странке – казао је Гењац.

Захтјеви Вијећу министара

Заједничка комисија за европске интеграције јучер је донијела више закључака према којима се тражи од Вијећа министара да у року од 30 дана Парламенту достави акционе планове о провођењу обавеза из Привременог споразума и Европског партнерства те да свака три мјесеца извјештава Парламент о проведби ових планова.

Дат је и приједлог да се позове Европска комисија да што прије да статус кандидата БиХ и осталим земљама у региону.