Дневни аваз: Нема говора о повећању стопе пореза на додану вриједност, каже на почетку разговора за "Дневни аваз" Кемал Чаушевић, директор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

Тиме је одбацио наводе замјеника министра финансија БиХ Фуада Касумовића да УИО разматра повећање стопе како би се надокнадили губици у приливу новца на јединствени рачун због примјене Споразума о стабилизацији и придруживању с Европском унијом (SAA).

Повећан увоз

"Ступањем на снагу SAA није дошло до пада наплате прихода од индиректних пореза. У јулу ове године наплатили смо 11 посто пореза више него у истом периоду прошле године, а укупно повећање ове године је 15 посто" каже Чаушевић.

Према његовим ријечима, тачно је да су приходи од царина нешто нижи, али они представљају само десет посто укупних прихода од индиректних пореза, а остатак су ПДВ и акцизе.

"Губитак прихода од царина компензирамо организационим реструктурирањем и јачим инспекцијским надзором на терену. Иако смо предвиђали да ће бити 117 милиона марака мање од царина, испоставило се да ће губици од царина бити знатно мањи, јер је повећан укупни увоз" наводи Чаушевић.

Истиче да Управни одбор УИО БиХ никада није разматрао повећање стопе ПДВ-а нити ће, него смањење на одређене производе.

"Смањење ПДВ-а није мртав приједлог. Само апелирамо да се буде опрезно код таквих мјера, јер треба знати да се од индиректних пореза финансира више од милион бх. грађана. Ту мислим на 135 хиљада буџетских корисника, међу којима су 43 хиљаде просвјетних радника, 35 хиљада полицајаца, 11 хиљада војника"; каже Чаушевић.

Европске директиве

Као мјеру за надокнаду губитака од царина навео је повећање акциза на одређену робу, тачније цигарете.

"То повећање у складу је с европским директивама, а ми имамо најниже акцизе у том сегменту у Европи, и сасвим је оправдано. Разматра се и увођење акциза на возила с великом кубикажом, као што је то било раније" појашњава Чаушевић.

Провокативан захтјев Синдиката

Говорећи о наводима Синдиката графичких радника о томе да нису хтјели доставити информације о увозу уџбеника из сусједних земаља, Чаушевић појашњава да је захтјев био непрецизан. 

"Податке које смо могли по закону доставити, а тичу се увоза уџбеника и свески из сусједства, доставили смо Синдикату, али нисмо могли одговорити на питање, помало нејасно и провокативно, гдје су тражили податке о фирмама које имају намјеру да злоупотријебе увоз уџбеника" каже Чаушевић.

Истиче да УИО не жели улазити у полемику између Владе ФБиХ и Синдиката, али да подржава став да уџбеници требају бити штампани у БиХ.