ФЕНА: САРАЈЕВО – Министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић и први савјетник Делегације Европске комисије у БиХ Марц Ванбрабант потписали су данас у Сарајеву три финансијска споразума које ће БиХ омогућити кориштење око 50 милиона еура неповратних средства претприступне помоћи ЕУ и то за транзицију и изградњу институција те прекограничну сарадњу.

Ријеч је о прве двије компоненте Инструмента претприступне помоћи ЕУ (IPA), које БиХ може користити као земља која је у тренутном статусу потенцијалног кандидата за пријем у ЕУ.

Потписани Споразум о финансирању између БиХ и Европске комсије за прву IPA компоненту вриједан је 49.736.394 еура, којим ће бити финансирано 46 пројеката у области транзиције и изградње институција.

Друга два финансијска споразума односе се на програме прекограничне сарадње између БиХ и Србије у вриједности од 700.000 еура, те између БиХ и Хрватске у вриједности од 1.000.000 еура.Сва три потписана споразума односе се на 2007. годину, а Европска комисија је путем ИПА програма алоцирала 440 милиона еура за период од 2007. до 2011. године и то за пет компоненти.

Приступ средствима за преостале три компоненте – регионални развој, развој људских ресурса и рурални развој, наша ће земља имати када добије статус земље кандидата.

Министар Вранкић и Ванбрабант изразили су задовољство што су се стекли увјети да БиХ почне користити IPA средства, која ће помоћи у испуњавању увјета на путу наше земље у пуноправно чланство у ЕУ.

Ванбрабант је истакнуо да је стицање статуса земље кандидата за чланство у ЕУ битан циљ који БиХ треба остварити у наредне двије године, додајући да су данас потписани споразуми припрема за остваривање овог циља.

"Ови финансијски споразуми не представљају само милионе еура, већ су почетак нове димензије сарадње с БиХ, која ће, надам се, прерасти у сретну чланицу ЕУ", казао је Ванбрабант.