ФЕНА: САРАЈЕВО – На заједничкој сједници оба дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) посланицима се обратио и директор Дирекције за европске интеграције Осман Топчагић који их је информирао о садржају и обавезама из потписаног Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ с Европском унијом (ЕУ).

Топчагић је подсјетио да БиХ посједује инфраструктуру државне управе која је способна да преузме обавезе у погледу имплементације Споразума. Основни текст Споразума о стабилизацији и придруживању има 135 чланова који су организирани у 10 глава. У Споразум спада седам анекса, седам протокола, и изјаве страна из Завршног акта.

Он је подсјетио да потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању отвара могућност напретка процеса стабилизације и придруживања и уопће у процесу европских интеграција БиХ.

Слиједећа етапа за БиХ је добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ. У складу са стратешким циљевима и програмом Вијећа министара, казао је Топчагић, жеља БиХ је да тај статус добије до 2010. године. Топчагић сматра да је ово амбициозно али још оствариво.

"Могући сценариј у току наредних 30 мјесеци с овом претпоставком изгледао би овако: до краја септембра 2008. треба даље разрадити акциони план за проведбу SAA и Привременог споразума који је јучер усвојило Вијеће министара те формирати привремени одбор и пододборе за имплементацију Привременог споразума. Даље, треба постићи политички договор о правом моменту за предају захтјева за чланство БиХ у ЕУ.

Након пријема захтјева Вијеће ЕУ ће задужити Европску комисију да припреми упитник о спремности БиХ за чланство.Упитник за БиХ ће вјероватно садржавати око 5.000 питања, а рок у којем треба дати одговоре је четири мјесеца. Ако мишљење Европске комисије након разматрања испуњеног упитника, буде позитивно Европско вијеће додјељује БиХ статус кандидата", објаснио је Топчагић.

Истакао је да БиХ у прилог иде и чињеница да текуће шестомјесечно предсједавање Европском унијом има Француска, а затим слиједе Чешка и Шведска јер све споменуте државе су принципијелно наклоњене бржем уласку држава западног Балкана у ЕУ.

Топчагић је позвао све нивое власти да активно судјелују и осигурају испуњавање увјета за придруживање БиХ ЕУ.