ФЕНА: САРАЈЕВО – Босна и Херцеговина нема алтернативу уласку у Европску унију и треба удружити напоре да бисмо до тог циља стигли што прије, генерални је став посланика оба дома Парламентарне скупштине БиХ (ПСБиХ).

На данашњој заједничкој сједници оба дома Парламентарне скупштине БиХ у Сарајеву у току које су презентиране активности Вијећа министара БиХ у процесу испуњавања обавеза из Привременог споразума и Споразума о стабилизацији и придруживању (SAA) БиХ с ЕУ као и обавезе БиХ у овом процесу, посланици су похвалили досадашњи рад Вијећа министара БиХ и Дирекције за европске интеграције. У дискусији која је услиједила након презентације, посланици су, између осталог, говорили о неопходности креирања позитивне политичке атмосфере на свим нивоима власти те конкретног и продуктивног рада у процесу придруживања ЕУ.

Предсједавајући Дома народа ПСБиХ Младен Иванић поручио је посланицима да је вријеме да уједине снаге и усмјере рад и активности на улазак БиХ у ЕУ.

"Морамо оставити по страни све унутрашње, политичке сукобе", апелирао је Иванић.Посланик Сефер Халиловић подсјетио је на упозорење Центара цивилних иницијатива (ЦЦИ) да ће улазак БиХ у ЕУ, овим темпом рада и с проблемима усаглашавања различитих политичких фактора у земљи, бити остварен тек за 117 година.

Додао је да сматра да грађани БиХ, којих се највише и тиче процес интеграције БиХ у ЕУ, нису довољно информирани о овом питању те предложио да се осигурају директни телевизијски пријеноси сједница оба дома ПСБиХ.

Питање уласка БиХ у ЕУ не треба дијелити на позицију и опозицију, став је посланика Шефика Џаферовића.

"У овом пројекту сви морамо бити позиција", поручио је Џаферовић.

Након вишесатне дискусије, предсједавајући Вијећа министара БиХ Никола Шпирић је, у завршној ријечи, дао неколико одговора на недоумице и питања која су постављена у току заједничке сједнице.

"Вијеће министара БиХ и ја смо у потпуности опредијељени за европске вриједности и за ЕУ и сви ми морамо промовирати те вриједности. Јасно је да имамо одређених проблема, али сматрам да тимови који активно раде на испуњавању обавеза из потписаних споразума с ЕУ одлично обављају свој посао", истакао је Шпирић.

Шпирић је позвао Парламентарну скупштину БиХ да, &"уколико сматра да не раде како треба, промијене овај састав Вијећа министара БиХ".

Посланици оба дома државног парламента су на крају данашњег засједања донијели одлуку да ће неколико закључака који су предложени у току сједнице бити упућени Заједничкој комисији за европске интеграције те ће се о њима изјашњавати на наредној сједници Дома народа и Представничком дому ПСБиХ.