ФЕНА: БАЊА ЛУКА – Клуб Бошњака у Вијећу народа РС-а покренуо је данас питање заштите виталног националног интереса на усвојене грб и химну РС-а, док је хрватски клуб то учинио само о питању рјешња за грб.

Предсједник бошњачког Клуба делегата Вијећа народа РС-а Един Рамић појаснио је данас на прес-конференцији у Бањој Луци да се у усвојеном рјешењу новог грба РС-а не могу наћи елементи с којима се могу идентификовати Бошњаци у РС-у.

Нагласио је и да је споран дио текста химне РС-а у којем се покушава РС да представи као независни дио БиХ и дати јој одређена обиљежја државе, а које она нема, односно споран је дио који гласи "другу земљу ми немамо".

Рамић је након сједнице Клуба бошњачких делегата рекао и да по правилу хералдике нови грб РС-а није урађен на начин да одражава равномјерну заступљеност конститутивних народа, с обзиром на то да штит као основи хералдички елемент не садржи елементе с којима се идентификују Бошњаци и Хрвати у РС-у.

"Он апсолутно представља рјешење које је већ једном оспорено пред Уставним судом БиХ", нагласио је Рамић и додао да грб није ни јединствен, ни препознатљив, већ асоцира на раније оспорени грб РС-а и грб Србије.

Нагласио је и да се Бошњаци не могу идентификовати ни с тзв.чуварима штита, односно његовим елементима.

Он је подсјетио и да је у другим рјешењима за грб, која су била предложена, била потпуна идентификација свих народа у РС-у на штиту, али да она нису разматрана у Народној скупштини.

"Предлагач се пред изборе покушао додворити бирачима, а на штету других конститутивних народа како би оспорено рјешење пред Уставним судом БиХ поново покушао вратити на сцену&qуот;, додао је предсједник бошњачког клуба делегата Вијећа народа РС-а.

Подсјећамо, нови грб РС-а има, између осталог, у црвеном штиту сребрног двоглавог орла у полету, с по једним златним крином с обје стране орлова репа.

И Рамић, као и предсједник Клуба Хрвата у Вијећу народа РС-а Томислав Томљановић сматрају да је усвојено рјешење новог грба РС-а "најзаступљеније на боцама алкохолних пића и пивским боцама" и које на неки начин изиграва одлуку Уставног суда БиХ којом су као неуставна оцијењена ранија обиљежја РС-а.

Томљановић је на одвојеној прес-конференцији рекао да за хрватске делегате у грбу није прихватљиво то јер он не испуњава ни минум увјета које би требао како с естетског тако и хералдичког становишта.

"Ако грб треба да буде јединствен и оригиналан, онда то овај усвојени није. Чак није ни модеран, јер се поставља питање да ли смо ми монархија или република. И да ли смо ми у средњовјековном времену ако имамо лавове и круне или смо у модерном времену", рекао је предсједник хрватског клуба делегата Вијећа народа.

Томљановић је упутио и замјерку што се у централном дијелу грба не налазе обиљежја сва три конститутивна народа. Када је у питању химна, Томљановић је рекао да је за хрватске делегате усвојена химна "Моја Република" прихваљива.

"Чак и дио који говори 'другу земљу ми немамо', јер су тиме онда и политичке амбиције неких око отцјепљења, избрисане", додао је он.

Иначе, грб на грудима орла у његовој средини има црвени штит, а на њему сребрни крст између четири иста таква оцила бридовима окренута ка стаблу крста. Држачи грба су два пропета црвена лава, златно наоружана и истих таквих језика. Десни држач је крунисан затвореном златном и непостављеном краљевском круном с пет видљивих полуаркуса, а лијеви отвореном златном краљевском круном с три видљива крина у вијенцу. На вањском рамену сваки од држача има кружни златом оивичени штит, и то: на десном држачу у плавом пољу златна отворена краљевска круна с три видљива крина у вијенцу, а на лијевом у црвеном пољу три сребрне траке. Постамент је златни орнаментални троплет.

Због чињенице да слиједи љетна пауза у парламенту и Вијећу о вету Бошњака и Хрвата расправљат ће се тек у септембру.