ФЕНА: САЛЦБУРГ – Ирско "не" на референдуму о Лисабонском споразуму не смије имати никакве посљедице по процес приближавања земаља југоисточне Европе Европској унији, оцијенио је данас у Салзбургу државни секретар у Министарству вањских послова Ханс Винклер.

"Европска перспектива за земље западног Балкана је, као што је показао развој у Србији посљедњих дана, покретач реформи. Наравно, морају бити проведене значајне реформе у свим земљама", истакао је он на састанку премијера југоисточне Европе о стабилности регије.

"Будућност држава западног Балкана је у ЕУ. И у актуелној фази аустријска позиција остаје јасна и непромијењена. Ирско 'не' не смије имати посљедице по процес приближавања тих земаља ЕУ. Не треба да дјелујемо исхитрено, али и ЕУ мора одржати ријеч", поручио је Винклер.

"Аустрија подржава људе и владе у регији у оквиру својих могућности, кроз олакшице визног режима, у оквиру конкретних пројеката, или путем разних мјера продубљивања регионалне сарадње", додао је он.

Регионална сарадња, тјешње повезивање и појачана сарадња у специфичним областима водиље су 21. вијека, истакао је Винклер.

"Разни изазови с којима се суочавамо данас, као што су климатске промјене, недовољни ресурси енергената, сигурност, повећано оптерећење саобраћаја, не знају за границе. Потребни су нам прекогранични одговори и иницијативе од којих обје стране имају користи", казао је он.

"Југоисточна Европа је регион у успону на нашем континенту. Та регија располаже високом стопом раста и унутар Европе ће у догледно вријеме постати регија с највећом привредном динамиком. И Аустрија је од тог развоја посебно имала корист. Даља интеграција, као и наставак дјелимично тешких реформи у земљама регије, у обостраном су интересу. Желимо и треба нам зона стабилности и благостања у нашем сусједству", истакао је Винклер, пренио је Танјуг.