Дневни аваз: У Федерацији БиХ на снази је мноштво застарјелих закона, од којих неки потјечу из педесетих година прошлог стољећа, казао је за "Дневни аваз" Ибрахим Тирак, директор Федералне управе за инспекцијске послове.

"Имамо закона који су донесени за вријеме ФНРЈ, а у некима су предвиђене казне у динарима, па кад то прерачунамо испада да прекршилац треба платити 30 фенинга, што је смијешно", наглашава Тирак.

Стари закони непотребно продужавају процедуре и отежавају инвестирање. Због тога је Федерална управа иницирала да се и ФБиХ укључи у пројект Свјетске банке и FIAS-а "Гиљотина прописа", који за циљ има укидање непотребних и застарјелих законских прописа и аката.

"Федерална влада прихватила је нашу иницијативу, па ће наредне сриједе бити одржана конференција на којој ће учествовати представници Свјетске банке, свих кантона, привредних комора, власници фирми и други. Овај пројект је већ завршен у Хрватској и Македонији, а проводи се у Србији и РС и досад је показао одличне резултате", објашњава Тирак.

"Гиљотина прописа" у ФБиХ трајат ће двије године, а још се не зна колико ће тачно закона и аката њоме бити укинуто.

"Највећи проблем је што наша законска регулатива није усаглашена са Законом о прекршајима, па смо се договорили са организаторима да финансирају хитно усаглашавање. Надамо се да ће за мјесец те измјене бити припремљене за Владу и Парламент" каже Тирак.

Огромни губици

Према искуству европских земаља, на непотребне административне трошкове и због сувишних и бескорисних прописа годишње одлази од три до седам посто бруто домаћег производа. Хрватски стручњаци су израчунали да је ова земља прије "гиљотинирања прописа" годишње губила између 400 и 930 милиона долара.