Дневни аваз: Федерална комисија чији је мандат да проведе процедуру избора нових обиљежја Федерације БиХ, грба и заставе, данас је одлучила да умјесто једног, Федералном парламенту достави по три приједлога и за грб и за заставу аутора који су аплицирали на јавном конкурсу и остали у ужем избору.

Комисија се није могла одлучити за по један приједлог јер није имала консензус за то, саопћио је предсједник овог тијела Исмет Османовић.

Од три приједлога за нови изглед грба Федерације, један ликовно садржи национална обиљежја трију конститутивних народа у Босни и Херцеговини, односно у Федерацији. Унутар тог предложеног грба су по три мала грба са шаховницом, љиљанима и са четири слова "с".

Други предложени грб ликовно се састоји од три крова као симбола трију конститутивних народа који живе у једној кући, а трећи је стилизован од трију боја, зелене, плаве и црвене, саопћио је Османовић.

Аутори ових приједлога су Ријад Сујолџић, Муамер Адиловић и Селвер Порча, сви из Сарајева.

Кад су у питању приједлози за нови ликовни изглед заставе Федерације БиХ, све три варијанте које ће Комисија упутити на изјашњавање Федералном парламенту састоје се од трију боја: црвене, зелене и плаве. Разлика је у томе што су у једном приједлогу боје постављене хоризонтално, у другом вертикално, а трећи садржи и плаву валовиту линију.

Аутори ових приједлога су из Сарајева: Рефик Рашинлић, Рамиз Ћинара и Ријад Сујолџић.

У Федералном парламенту Представнички дом треба да одлучи о избору нових федералних обиљежја већином гласова, као и Дом народа, али у том Дому је поред опће већине, потребна и већина гласова сваког од делегатских клубова трију конститутивних народа.

"То истовремено значи да приједлози могу бити оспорени од сваког клуба у Дому народа", напоменуо је Османовић.

Према његовим очекивањима, Парламент ће се о приједлозима за нови изглед федералних симбола изјашњавати у септембру.

Нове симболе је потребно установити јер је Уставни суд БиХ одлучио да су дотадашња обиљежја Федерације БиХ, као и Републике Српске, неуставна јер не дочаравају равноправност трију народа у БиХ на цијелом њеном простору.