Независне новине: САРАЈЕВО – У БиХ још није формирано стручно тијело за анализу потреба тржишта рада како би образовни систем био усклађен са тим потребама, али ни Агенција за осигурање квалитета образовања која треба да формира то тијело, упозоравају из Министарства образовања и Парламента ФБиХ.

"На факултетима тренутно имамо око 65.000 студената, али каква корист од њиховог образовања ако са факултета излазе са звањем које је непотребно на тржишту рада? Ми морамо знати колико којих кадрова треба у којој области и на основу тога креирати високо образовање, а не да се млади школују и након факултета не знају шта ће са собом, или одлазе у иностранство", каже Мира Љубијанкић, делегат у Дому народа Парламента ФБиХ. Напомиње и да то тијело треба успоставити Агенција за осигурање квалитета у образовању у БиХ, која такође још није успостављена.

Министар рада ФБиХ Перица Јелечевић сматра да је систем у БиХ катастрофалан и да нема координације између политика рада, развоја и образовања.

"Млади излазе са факултета или из средњих школа са звањима која никоме у БиХ нису потребна и онда одлазе ван земље, а то показује да су нам постојеће институције незреле и неизграђене", каже Јелечевић и упозорава да се велики број приватних факулета претворио у бизнис без икакве контроле квалитета. Упозорава да је, примјера ради, само у области здравства велики број медицинских сестара без посла, да у унутрашњости ФБиХ недостаје љекара, док их у Сарајеву има и на берзи рада. Недавно је и министар здравства ФБиХ Сафет Омеровић упозорио да образовање не прати потребе живота.

Главни инспектор за образовање у ФБиХ Иван Чуљак упозорава да у ФБиХ постоји 96 факултета и да се не зна да ли се у свим тим факултетима проводе закони јер њихов рад надзиру кантони који им дају и дозволе за рад.

БиХ и без комитета за високо образовање

Анализе потреба тржишта рада и усклађивање образовања с њима у земљама Европе прате болоњски комитети или комитети за високо образовање, у којима учествују социјални партнери које оснива држава, каже Есма Хаџагић, помоћник министра цивилних послова БиХ.

"Нисмо основали тај комитет јер нисмо добили сагласност свих образовних власти у БиХ", каже Хаџагићева. Напомиње да је в.д. директора Агенције за осигурање квалитета у образовању именован прије мјесец, а приједлог чланова УО Агенције упућен Вијећу министара, који треба да га прослиједи парламенту БиХ на потврду именовања.