Иако у ФБиХ нема довољно новца, буџетски корисници захтијевају повећање трошкова, изјавио је Вјекослав Беванда, министар финансија у Влади ФБиХ.

"У четвртак смо од дијела годишње дивиденде "БХ Телеkома" исплатили инвалиднине за један мјесец, а у систем је унесено око 109 милиона КМ обавеза за плаћање", казао је Беванда у интервјуу за "Независне".

Упозорио је да нико у ФБИХ не смије подлећи притисцима да се новац од продаје телекома у ФБиХ усмјери у текућу потрошњу. 

НН: Како превазићи ово актуелно стање у ФБиХ?

БЕВАНДА: Краткорочно, поштивањем закона о извршењу прорачуна и плаћањем приоритета, а дугорочно се мора зауставити доношење било каквих одлука које немају финансијску подлогу. Добио сам подршку на састанку у "Конаку" и испоставило се да људи нису били свјесни ситуације, а говорио сам само бројевима. Па сада само шест министарстава, од којих су три ова да их тако назовем социјална, за наредну годину пројектује своје трошкове од 2,1 милијарду КМ, а можемо рачунати са 1,6 милијарди. То је у старту дефицит од 400 милиона, а имамо 62 прорачунска корисника. Не смијемо дозволити нове трошкове и законе без покрића.

НН: Како спријечити стварање нових финансијских обавеза? 

БЕВАНДА: На сједници Владе смо усвојили привремену одлуку о забрани стварања нових обавеза. Не можемо дозволити да стварамо обавезе које не можемо платити, па да послије плаћамо и камате. Истина, имамо обавезу да исплатимо и регрес и друга давања, али постоји и законска могућност да исплатимо 80 посто…

НН: Али како је ФБиХ уопште дошла у овакву ситуацију, ако приходи с јединственог рачуна стижу редовно у повећаним износима?

БЕВАНДА: Не долазе, и то и јесте проблем. Овај прорачун који сада имамо је пренапухан, јер смо упланирали раст прихода од 10,8, а за првих шест мјесеци тај пораст је био 7,1 посто. Проблем су и информације које се не читају до краја, јер из Управе кажу да приход расте за 15 посто, али нико даље не чита да расте и поврат ПДВ-а, што значи да дио који се дијели Брчком и ентитетима не расте за тих 15 посто.

НН: На састанку у "Конаку" се говорило о смањењу социјалних давања и Влада ФБиХ је одлучила да смањи давања за нератне инвалиде?

БЕВАНДА: Није то смањење него увођење реда. Уведен је социјални цензус који свуда постоји, има га и Шведска. 

НН: Вјерујете ли да је овакве законе могуће донијети у предизборно вријеме, да ће заступници у парламенту дићи руку за такав закон?

БЕВАНДА: Видјећемо, али нема алтернативе. Морамо изабрати хоћемо ли изборе или одрживост државе.

НН: Припремате реструктурирање буџета и тражили сте од буџетских корисника могуће уштеде. Шта сте добили?

БЕВАНДА: Захтјеве за повећање трошкова.

НН: Појавила се информација да због недостатка новца неће бити ни планираних грантова за ниже нивое власти? 

БЕВАНДА: Ту се непотребно ствара фама. Нећу дозволити да не буду пребачени грантови нижим нивома власти, јер за мене ништа није важније од једне нове школске клупе или болничког кревета, а ти грантови су око 40 милиона КМ и њихово укидање би био криви пут. Ако буде редукције, биће процентуално смањивано, као и све друго.

НН: У Парламенту ФБиХ ће ових дана бити разматран закон којима се повећавају плате. Има ли пара?

БЕВАНДА: Иницијатива је оправдана, јер су плате у ФБиХ сада знатно мање него у РС и на државном нивоу, али пара нема.

НН: Хоће ли бити реализован документ Политика приватизације у ФБиХ и продати телекомии "Алуминиј"? 

БЕВАНДА: Била би катастрофа да се то не деси.

НН: Да ли је ситуација у ФБиХ таква да се може контролисати трошење новца од евентуалне продаје телекома?

БЕВАНДА: Биће катастрофа уколико то било ко употријеби за текућу потрошњу. Ово је задња шанса да се створе предувјети да ово буде простор гдје се може пристојно живјети.

НН: Ко ће бити одговоран да новац буде потрошен како треба? 

БЕВАНДА: Сви који буду учествовали у продаји. Држава мора уприходовати кроз ову продају и не могу да вјерујем да неком може пасти на памет да уништи ово што хоћемо да проведемо.

НН: Из РС упозоравају да тешка ситуација у ФБиХ успорава БиХ?

БЕВАНДА: Не бих да се упоређујемо с РС, али ми смо прошле године достигли да нам је 48 посто прихода отишло у јавну потрошњу, а у РС је то 36 посто, што значи да су они овладали јавном потрошњом. Сада и то хоће да смање на 30 посто, али њима је много лакше управљати габаритима јер је њихово уређење мање сложено од ФБиХ.

НН: Да ли су модели из РС примјењиви у ФБиХ?

БЕВАНДА: То је политичка прича, али РС је завршила неке приватизације и дошла до новца. То је чињеница, али је важно и како ће тај новац бити употријебљен и да се на почетку зна за шта су те паре. У ФБиХ се већ појављују притисци да, ако се прода, новац иде у текућу потрошњу?

НН: Одакле долазе ти притисци?

БЕВАНДА: Па ви пратите медије, али се не смије одолити притисцима. Чују се захтјеви да се дионице "БХ Телекома" додијеле фондовима или подијеле радницима који са средњом страчном спремом имају плату од 1.500 КМ, јер су они то као стварали, али то су стварали и други.

Искључени из процеса

НН: Подржавате ли концепт градње нових енергетских објеката, који нуди Министарство енергетике?

БЕВАНДА: Много нас је који смо били искључени из тих процеса, али ће бити још расправа. Треба времена да се проучи материјал од 400 страна, који добијем у Влади и који излази из мојих ингеренција. Не могу неке ствари ићи на брзину и преко кољена, првенствено енергетски сектор, у којем се сада одређујемо за наредних 50 година. Подржавам да треба градити и да ФБиХ мора бити власник објеката. Само је упитно јесу ли процедуре проведене по закону. И не заваравајмо се око тренутних власника, па да неко каже Њемачка је наш пријатељ и њој то треба дати. Која Њемачка? У свему ми није јасан притисак да одмах радимо, а одлажемо обиље ствари које можемо ријешити одмах.

НН: Али сви говоре о спорној процедури, а Харис Силајџић каже да је све у складу са законом?

БЕВАНДА: Зато одлука није ни донесена.