Канцеларија за ревизију институција БиХ организовао је 10.07.2008. године у Сарајеву састанак у форми фокус групе, у оквиру пројекта ревизије учинка "Запошљавање државних службеника у институцијама БиХ", на којем су представљени прелиминарни налази ревизије учинка. Поменута ревизија за предмет је имала процес запошљавања државних службеника који се спроводи према Закону о државној служби у институцијама Босне и Херцеговине. Састанку су осим представника институција БиХ које су укључене у пројекат, присуствовали представници ентитетских канцеларије за ревизију и органа управе, те представници синдиката, академске заједнице и невладиног сектора.

Ревизија учинка, која се по први пут спроводи на нивоу институција БиХ, произилази из одредби Закона о ревизији којим су утврђене надлежности Канцеларије за ревизију. Ревизија се ради и у складу са ревизијским стандардима Међународне организације врховних ревизорских институција (INTOSAI). Представници Шведске канцеларије за ревизију, уз чију подршку Канцеларија за ревизију институција БиХ спроводи овај пројекат, у уводном дијелу састанка одржали су презентацију о општем значају ревизије учинка и њеним главним карактеристикама. Чланови тима за ревизију учинка представили су и налазе студије којом је обухваћен процес запошљавања у периоду 2005-2007. година у свим институцијама БиХ које су у поменутом периоду вршиле запошљавање. За детаљнију анализу одабран је репрезентативни узорак од 14 институција са нивоа БиХ и посматрано је спровођење укупно 102 објављена огласа за запошљавање државних службеника у датом периоду.

Студија је анализирала правовременост укупне процедуре запошљавања у постојећим нормативним оквирима, заједно са трајањем појединачних фаза овог процеса, а са циљем идентификације проблема и анализом предузетих мјера с циљем њиховог превазилажења. Учесници фокус групе у наставку рада су кроз дискусије разматрали најважније налазе који су произашли из прелиминарног истраживања и изнијели појединачне оцјене и приједлоге у погледу презентованих података. Ревизорски тим анагжован на пројекту кроз наредне кораке планира финализацију рада на прелиминарној студији, те израду главне студије ревизије учинка процеса запошљавања државних службеника у институцијама БиХ.