Национална школа за управу Велике Британије (NSG), UNDP БиХ и Канцеларија координатора за реформу јавне управе организовали су два циклуса обуке за особље које ће спроводити анализу посла/аналитичку процјену радних мјеста у склопу пројекта "Унапријеђење процеса регрутовања и одабира кадрова у државној служби". Обуке су одржане у периодима 30. јун – 1. јул, у Бања Луци, и 3.-4. јул 2008. године у Сарајеву. Похађало их је око 30 државних службеника из органа управе и институција који ће бити укључене у пројектне активности, а са нивоа БиХ, Федерације БиХ/кантоналних министарстава, Републике Српске и Брчко дистрикта БиХ .

Полазне активности пројекта "Унапријеђење процеса регрутовања и одабира кадрова у државној служби" усмјерене су на провођење анализе/аналитичке процјене радних мјеста државних службеника у органима управе коришћењем структуираних интервјуа. По завршетку овог поступка, употреба добијених резултата створиће основу за израду нацрта побољшаних описа послова и описа кадрова (профила извршилаца) за које се планира да у наредној фази буду кориштени за увођење и тестирање ефикаснијих изборних поступака за процјену кандидата који аплицирају за радна мјеста у државној служби. Обука је имала за циљ оспособљавање државних службеника из одабраних институција и органа управе да проведу квалитетну анализу посла радних мјеста државних службеника у својим матичним институцијама, употребом модела и образаца развијених током припремне фазе пројекта.

Учесници обуке су у уводном дијелу упознати са теоретским основама и моделима за провођење анализе посла/аналитичке процјене радних мјеста који су примарно развијени кроз претходне пројекте техничке подршке, предузете од UNDP-а на нивоу Федерације БиХ и NSG-а на нивоу Републике Српске, и који су у припреми пројекта даље надограђени елементима оквира способности/комптенција. У практичном дијелу спроведене су радне вјежбе анализе посла и израде описа радног мјеста користећи конкретна радна мјеста државних службеника.

Државни службеници који су присуствовали обукама у Бања Луци и Сарајеву упознати су са општим планом реализације пројекта и наредним активностима. Планирано да се активности анализе посла /аналитичке процјене радних мјеста спроведу у органима управе и институцијама укљученим у пројекат до краја мјесеца септембра текуће године, након чега ће услиједити верификација и сумирање резултата, те организација наредних активности које се односе на развој оквира способности/компетенција по нивоима управе, израду унапријеђених описа послова и развој метода селекције кандидата у изборном процесу.