Први дан примјене Привременог протокола Споразума о стабилизацији и придруживању (SAA) између Европске уније и БиХ претекао је редовно и без повећане динамике увоза робе из ЕУ, изјавио је јучер у разговору за "Дневни аваз" Кемал Чаушевић, директор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

Ми смо спремно дочекали почетак примјене важног споразума и квалитетно урадили све припреме, а ситуација на граничним пријелазима је редовна, без повећаног увоза. Информациони систем је спреман и обрачунава царину по нижим царинским стопама и све протјече у најбољем реду – каже Чаушевић.

Смањење прихода

Колико ће, према вашим процјенама измјена царинског режима утјецати на приходе на јединственом рачуну БиХ?

Од 1. јула до краја ове године сваког дана на државном рачуну бит ће за милион конвертибилних марака прихода мање него што би било да се САА не примјењује. Израчунали смо да је то 117 милиона марака мање буџетских прихода. Укупан ниво прихода које смо раније убирали по основу царина на увозне производе из ЕУ је 459 милиона марака.

Хоће ли тај умањени прилив средстава у државну касу утјецати на функционирање органа власти или су министри финансија раније планирали тај мањак?

Нажалост, није било планирано да ће се прикупљање средстава умањити и да ће примјена SAA почети од 1. јула. Све калкулације прављене су на бази примјене пуних царинских стопа.

Захваљујући добром раду првенствено УИО, испунит ћемо планирани износ за ову годину на државном рачуну, а вјероватно га и пребацити.

Планирано је да на државни рачун ове године буде прикупљено четири милијарде и 830 милиона марака, али већ сада могу рећи да ћемо прикупити пет милијарди марака индиректних пореза.

Период транзиције

Да ли тек од наредне године почиње снажнија либерализација и отварање бх. тржишта за производе из ЕУ?

Управо тако, без обзира на то што Споразум има тзв. шестогодишњи транзициони период, можемо рећи да је то шестомјесечни транзициони период период јер од 1. јануара наредне године на више од 90 посто робе неће постојати никаква царина. Она роба која ће остати заштићена до 2013. године јесу одређени број пољопривредно-прехрамбених производа.

Посао ћемо успјешно обавити

Званичници ЕУ говоре да европски пут БиХ зависи понајвише од ефикасне примјене SAA. Будући да у том смислу највећи терет пада на УИО, сматрате ли да ћете успјешно обавити посао?

Хоћемо, ево већ након првог дана примјене можемо рећи да неће бити никаквих проблема у сегменту који се тиче либерализације тржишта.