Независне новине: САРАЈЕВО – Ступањем на снагу Привременог споразума с ЕУ 1. јула наша земља укинуће дажбину од један посто за царинско евидентирање, потврђено је у Управи за индиректно опорезивање БиХ.

"Осим стандардних царинских стопа од 5, 10 и 15 посто, при увозу се плаћа и један посто на вриједност увезене робе, плус ПДВ на име царинске евиденције. У складу с потписаним споразумом од 1. јула ова дажбина у односима са земљама ЕУ биће укинута", казао је Ратко Ковачевић, портпарол Управе.

Царинско евидентирање је обавеза коју је Закон о царинској политици наметнуо увозницима како би прикупљеним новцем била финансирана царинска служба. Међутим, почетна идеја је брзо напуштена и ова дажбина претворена је у фискални приход који завршава на јединственом рачуну.

Ковачевић додаје да је у току 2007. године по основу царинског евидентирања Управа за индиректно опорезивање уприходовала 76,14 милиона марака. С обзиром на то да је ЕУ први трговински партнер наше земље, несумњиво да ће већи дио овог прихода наша земља изгубити, што је, према Ковачевићевим ријечима, већ укалкулисано у планирани мањак од око 120 милиона марака у овој години.

Привредницима, нарочито онима који увозе, укидање ове таксе значиће олакшање у пословању. У грађевинској компанији &qуот;Ширбеговић&qуот; из Грачанице, која значајан новац троши на увоз, прије свега каблова, кажу да ће укидање таксе од један посто смањити трошкове.

"Још правимо анализу какве ћемо финансијске ефекте имати од ове и других одредби Привременог споразума. Ипак, као велики увозник и извозник, очекујемо да ће се нови трговински односи позитивно одразити на наше пословање", казао је Сенад Кадић, директор Сектора финансија у овој компанији из Грачанице.