Дневни аваз: Трећи дан редовног засједања Парламентарне скупштине Вијећа Европе био је посвећен теми "Стање демократије у Европи", а у име Делегације Парламентарне скупштине БиХ учесницима се обратио Бакир Изетбеговић, предсједавајући Делегације, саопћено је из бх. парламента.

У свом говору Изетбеговић је међу главне проблеме који успоравају развој демократије у БиХ убројао комунистичку прошлост, рат који је девастирао земљу у недавној прошлости те несавршеност Дејтонскога мировног споразума.

Педесет година комунистичког резима, једнопартијског система, ефикасне контроле над слободом мисли је произвело инерцију у размишљању и понашању људи. Рат није произвео само физичко уништавање земље, резултат вишегодишњих сукоба је сегрегација бх. друштва, неповјерење међу народима, шовинизам, тежња за доминацијом на територији гдје поједини народи живе у већини, криминал и корупција, казао је Изетбеговић.

Дејтонски споразум је зауставио рат и деструкцију, али је успоставио државни апарат који не може функционирати без сталних интервенција уреда OHR и међународне заједнице. 

Узимајући наведена оптерећења у обзир, можемо рећи да стање, односно изградња демократије у БиХ и не иде тако лоше. Напади на повратнике су престали, избори се одржавају у миру, медији су слободни да критикују, да пишу истину, често и неистину, без консеквенци, борба са криминалом се интензивира.

Успркос свим искушењима, мир у Босни ће очигледно опстати а демократија ће се развијати, поручио је Бакир Изетбеговић.