Независне новине: САРАЈЕВО – Приликом запошљавања државних службеника кандидати често добију одбијенице уз аргумент да су доставили непотпуну документацију, због чега их све више сумња у намјештене конкурсе.

Јакоб Финци, директор Агенције за државну службу БиХ, међутим каже да кандидати не читају пажљиво текст конкурса, те да се у 95 одсто случајева дешава да нису приложене овјерене копије докумената, те да се тако деси да је документација непотпуна.

"На сваком конкурсу пише коју документацију треба приложити. Када отворите било који конкурс на нашем веб сајту видите да се наводи овјерена копија личних карти, или других докумената. Кандидати доставе копије које нису овјерене, али то није валидан документ и комисија такве пријаве не може узети у разматрање", каже Финци.

Неколико кандидата, који су жељели да остану анонимни, пријављивали су се на конкурсе у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ и Агенцију за заштиту биља БиХ. Кажу да је немогуће доказати да је документација непотпуна јер имају само потврду да је пријава достављена путем поште.

Финци истиче да свако ко има примједбу може да се жали Агенцији, те да ће добити сву документацију коју су и предали.

"Умјесто да се анонимно жале медијима, могу затражити своју документацију коју су предали на конкурс. Ко год се жалио имао је прилику да види шта је недостајало и шта су пропустили да приложе", истиче Финци.

Подсјећа да су у комисијама по два члана из институције која прима запосленика, те три члана из Агенције за државну службу БиХ.