РТРС (СРНА)- САРАЈЕВО: Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић изразио је увјерење да ће БиХ већ 2011. године доспјети на "бијелу шенгенску листу", односно да ће њени грађани моћи да путују по Европи без виза.

Он је данас у Сарајеву, на промоцији Споразума о стабилизацији и придруживању између БиХ и ЕУ, рекао да БиХ има људе и институционалне капацитете који могу одговорити свим обавезама неопходним за провођење Споразума са ЕУ

Шпирић је додао да је европски пут БиХ власништво свих грађана и институција на свим нивоима власти у земљи и да се ту не смије показати ни најмања ускогрудост.

Он је рекао да провођење Споразума са ЕУ "није једносмјерна него двосмјерна улица којом БиХ иде ка Европи".

Према његовим ријечима, потребно је да БиХ постигне своју унутрашњу стабилност како би што прије и ефикасније обезбиједила нова радна мјеста, веће плате и пензије, бољу социјалну заштиту својих грађана и њихов солидан животни стандард, односно све погодности које данас уживају грађани европских држава.

"Ми морамо европске стандарде да преведeмо у власништво грађана и институција БиХ", рекао је Шпирић.

Он је нагласио да Савјет министара БиХ има активан приступ реализацији Споразума са ЕУ и додао да ће мјесечно бити организоване тематске сједнице како би БиХ што спремније дочекала прву посјету Мониторинг тима Европске комисије, који долази у новембру ове године ради извјештаја о напретку БиХ.

Шпирић је нагласио и велику улогу Парламентарне скупштине БиХ и ентитетских парламената у процесу доношења и усклађивања закона са законодавством ЕУ.

Он је констатовао да ће у том процесу неопходно доћи и до реформе Устава БиХ, али да све измјене тог документа морају уважавати Дејтонски и Вашингтонски споразум.

Према Програму промоције, присутне у великој сали Парламентарне скупштине БиХ требало је да поздрави и шеф Делегације Европске комисије у БиХ Димитрис Куркулас, али он није дошао.

Промоција Споразума са ЕУ настављена је радном конференцијом под називом "Улога државне управе у имплементацији Споразума о стабилизацији и придруживању".

Директор Дирекције за европске интеграције Осман Топчагић презентовао је Споразум са ЕУ, укључујући и документ Непосредни задаци органа управе.

Он је нагласио да БиХ "није добила" него заслужено и вриједним радом постигла овај споразум.

"То је заслужена награда за марљив и предан рад институција БиХ, али и за подршку њених грађана и међународне заједнице, посебно земаља чланица ЕУ", рекао је Топчагић.

Он је истакао опште принципе Споразума, а то су политички дијалог, регионална сарадња и слободно кретање роба.

О Реформи јавне управе у контексту Споразума говорила је координатор за реформу јавне управе Невенка Савић.

Институције за провођење Споразума са ЕУ и административни капацитети за његово провођење била је тема о којој је говорио експерт Клаудијус Маниокас, док је помоћник директора Дирекције за европске интеграције Дарија Рамљак презентовала тему "БиХ и ЕУ – перспективе и изазови".

Овом скупу, на коме је учесницима подијељен Споразум са ЕУ на језицима конститутивних народа у БиХ, присуствовали су чланови Савјета министара БиХ, државни службеници БиХ и ентитета, координатори за европске интеграције, чланови радних група за хармонизацију правног система, виши државни службеници за управљање програмима помоћи и чланови надзорних тимова за реформу јавне управе.

Присутни су били и чланови Координације за осигурање квалитета, представници пореске управе ентитета, Високог судског и тужилачког савјета, Регулаторне агенције за комуникације, Агенције за промоцију страних инвестиција, Делегације Европске комисије у БиХ, ОХР-а, амбасадори земаља чланица ЕУ, као и амбасадори земаља Процеса стабилизације и придруживања, те међународних организација.