Канцеларија координатора за реформу јавне управе организовалао је 13. јуна 2008. године у Сарајеву радионицу о Смјерницама за кориштење средстава Фонда за реформу јавне управе. Радионици су присуствовали чланови и замјеници чланова надзорних тимова за имплементацију Акционог плана 1 Стратегије реформе јавне управе, представници донатора и Канцеларије координатора за реформу јавне управе.

Циљ радионице био је едуковати чланове и замјенике чланова надзорних тимова – кључних тијела за имплементацију мјера из Акционог плана 1 о кориштењу средстава Фонда, намијењених финансирању пројеката из области реформе јавне управе у БиХ. Истовремено, радионица је требала припремити чланове и замјенике чланова – представнике институција свих нивоа извршне власти у БиХ за активно учешће у имплементацији реформских мјера посредством пројеката.

       Фото галерија

 

Учесницима радионице презентоване су процедуре и услови на основу којих институције у БиХ посредством структура за имплементацију реформе јавне управе могу предлагати пројекте за финансирање из Фонда. Између осталог, наглашено је да сви пројекти морају непосредно проистицати из Стратегије реформе јавне управе и упућивати на конкретне мјере из Акционог плана 1, да их треба кандидовати овлаштени предлагач, те да морају бити предложени у формату који је развила Канцеларија координатора. Потенцијални предлагачи пројеката упознати су и са квалитативним критеријима на основу којих ће Канцеларија координатора за сваки пројекат који индивидуално предложи неки од управних нивоа давати мишљење Управном одбору фонда у смислу испуњености критеријума наведених у Смјерницама.

Поменути докуменат садржи и процедуре којима су регулисани: цјелокупни ток пројектног циклуса од предлагача до уговорног органа, финансијске трансакције у вези са пројектом, као и извјештавање о реализацији пројеката.

Учесницима радионице су такођер презентовани формати пројектног приједлога, логичке матрице и пројектног задатка и дате упуте и препоруке за што прецизније и квалитетније аплицирање према Фонду. Смјернице за кориштење средстава фонда служе као упутство и помоћ свим учесницима у провођењу Стратегије реформе јавне управе у БиХ тако што пружају јасан преглед корака и улога појединих учесника у процесу активирања средстава Фонда за реформу јавне управе.