Независне новине: Заступнички дом Парламента БиХ коначно је усвојио закон којим се први пут повећавају плаће упосленима у државним институцијама. Парламентарци су одлучили из повећања плаћа изузети своје личне дохотке, тако да ће највишу плаћу имати чланови Предсједништва БиХ, и то, како нам је казао шеф Комисије Парламента БиХ за финансије и буџет Садик Бахтић, у износу од 5.000 марака.

Иза њих су предсједавајући Вијећа министара, који ће имати око 4.700 КМ, његови замјеници, затим државни министри и њихови замјеници и помоћници и директори државних институција. Суштина је у томе да се основица за израчунавање плаћа удвостручила са 240 на скоро 500 КМ – каже Бахтић.

Дупла основица

Он додаје да ће свим упосленим у државним институцијама плаће бити знатно повећане и кретат ће се између 2.000 и 4.000 КМ, зависно од коефицијента. За реализацију овог закона бит ће потребно више од 50 милиона КМ, а та средства већ су осигурана у буџету БиХ. Његова примјена почет ће одмах након усвајања у Дому народа и објављивања у „Службеном гласнику“.

Шеф Клуба СДА у Парламенту БиХ Бакир Изетбеговић каже да је задовољан што је БиХ добила овакав закон, иако амандмани ове странке којима се тражило повећање коефицијента и плаћа за полицијске службенике и упосленике Управе за индиректно опорезивање БиХ нису усвојени.

Побољшат ћемо плаће за 22.000 упосленика државних институција, за полицију, војску, граничну полицију, чиновнике. СДА је сматрала да треба још више повећати плаће полицији, али наши амандмани нису усвојени. Видим да је то изазвало незадовољство радника у ГС и УИОБиХ, који имају мала примања у односу на колеге у ентитетима и кантонима – каже Изетбеговић.

Спријечити одлив

Према његовим ријечима, иако је ријеч о повећању јавне потрошње, БиХ је требала овакав закон због функционирања државних институција.

Ово би требало спријечити одлив кадра из државних органа, јер људи иду гдје су боље плаће, у ентитете и кантоне. Драго ми је што се људима повећавају плаће након седам-осма година, јер су плаће неколико пута повећане на нижим нивоима власти – каже Изетбеговић.

Плаћа државног полицајца 899 КМ

Основна плаћа државних полицијских службеника, за чију висину су синдикати изразили незадовољство, износит ће 899 КМ, укључујући и посебан додатак од 35 посто.

Поређења ради, коефицијент за обрачун плаће за члана Предсједништва БиХ је 10, а за обичног полицајца 1,29. Износ основне плаће добије се када се коефицијент помножи с основицом од око 500 марака.