Независне новине: САРАЈЕВО – Од 27 институција које користе новац из буџета Федерације БиХ, чији је прошлогодишњи рад анализирао Уред за ревизију институција у ФБиХ, чак 24 су добиле условну оцјену.

Ревизори су Влади ФБиХ замјерили што је функционерски додатак на плате министара (1.500 КМ) почела исплаћивати прије него је ребалансом буџета обезбијеђен новац за те намјене. Влади су замјерили и да није поштовала законе о буџету и о извршењу буџета, првенствено у ставци текућих резерви које су потрошене у износу већем од планираног. Ревизори замјерају и нерјешавање дугова и потраживања, као и имовине остале иза угашених Минситарства одбране ФБиХ, Царинске управе и Обавјештајне службе, "што има озбиљне посљедице по буџет ФБиХ".

Према појединачним извјештајима, прошле године у многим институцијама су дијељене плате мимо правилника, што је повећало трошење новца из буџета. Ревизори су утврдили и непоштивање Закона о јавним набавкама, плаћање услуга прије него су извршене, а забиљежили су и незаконитости код куповине горива, опреме за пренос података, уговора о дјелу, рефундирања боловања, путних трошкова, али и код ванблагајничког пословања.

Тако је у Дому народа Парламента ФБиХ спорна исплата око 115.000 КМ за плате и дневнице делегата, а око 85.000 КМ у Заступничком дому за службена путовања и накнаде стручним сарадницима. У МУП ФБиХ на крају године су потраживали 1,18 милиона КМ, али и имали дугове од два милиона КМ, за које ревизори кажу да их не могу потврдити, јер нису поштовани прописи. Утврђено је и да је Министарство промета и комуникација своју имовину увећало за осам милиона КМ, што су улагања у "БХ Аирлинес", али без релевантне документације, те да су аутомобили у вриједности око 100.000 КМ и техничка документација за градњу марине у Неуму (која је коштала око 430.000 КМ) набављени без законом прописане процедуре.

Уочено је и да је Министарство културе и спорта три милиона КМ додијелило Дирекцији за изградњу културно-спортског центра у Мостару на основу одлуке министра, а без програма утрошка тог новца.Једину позитивну оцјену добила је Заједничка служба Парламента ФБиХ.

На новинарима да анализирају извјештаје

У Уреду за ревизију у ФБиХ јуче нису жељели коментарисати своје извјештаје, па чак ни дати информацију колико је позитивних или негативних и да ли се понављају грешке из прошлих година.

"Имаћемо конференцију за новинаре за десет дана, не можемо наредне седмице јер генерални ревизор иде на пут у Штокхолм. Најбоље је да новинари сами полако прочитају све извјештаје и тамо ће видјети, може се закључити каква је чија оцјена", рекли су јуче у Уреду.